Mistrovství světa v šachu – New York stahuje pořadatelství – Praha ve hře

Jen pár dnů po vítězství ruského velmistra Sergeje Karjakina v turnaji kandidátů oznámil pořadatel mistrovství světa, které je naplánováno na listopad letošního roku, že New York nebude hostitelským městem.
„Náš americký partner nám dnes oznámil odstoupení od smlouvy o uspořádání zápasu o titul mistra světa mezi Magnusem Carlsenem a vítězem turnaje kandidátů, který se měl konat v listopadu v New Yorku,“ oznámila v oficiální zprávě společnost Agon, která drží pořadatelská práva k celému cyklu mistrovství světa.

Podle člena organizačního výboru Johna Donaldsona, bývalého kapitána americké reprezentace, je důvodem odstoupení New Yorku právě osoba vítěze turnaje kandidátů. Původně ukrajinský reprezentant Sergej Karjakin, který před několika lety přestoupil pod ruskou vlajku, je znám jako zcela nekritický příznivec Vladimira Putina.
Prezident FIDE Kirsan Iljumžinov rozhodnutí Američanů ostře kritizoval: „Nejenže USA zcela v rozporu s jakýmikoliv právem zmrazily moje americká aktiva a zařadily mě na seznam nežádoucích osob, ale nyní dále pokračující v nepřípustné politizaci našeho sportu.“ A dodal, že již jedná s novým pořadatelem a že zápas mezi mistrem světa Carlsenem a jeho vyzyvatelem Karjakinem se uskuteční v původně oznámeném termínu.
Podle neoficiálních zpráv není hlavním důvodem komplikací osoba Sergeje Karjakina. Američtí pořadatelé počítali, že turnaj kandidátů vyhraje hlavní favorit, americký šachista Fabiano Caruana, a proto chtěli zápas o mistra světa uspořádat. Věřili, že velmistr Caruana by mohl vybojovat trůn mistra světa a vrátit šachu v USA slávu z dob Bobbyho Fischera.
Zájem o pořadatelství podle podle agentury Chess-Duck projevila Pražská šachová společnost ve spojení s Besslem Kokem. Jednání mezi zástupci FIDE, společnosti Agon, miliardářem a šachovým mecenášem Besslem Kokem a předsedou Pražské šachové společnosti Pavlem Matocha mají probíhat o tomto víkendu.

Připravila Pražská šachová společnost

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*