Šachový hausbót v tropech

Šachový hausbót v jihozápadní Indii je jedním z nejatraktivnějších turnajů, jaké si může dobrodružný šachista přát. Kromě možnosti zahrát si v rapid turnaji a v turnaji v bleskovém šachu je mu dopřáno poznat i velkou část Kéraly.

Do týdenního šachového turnaje se vejde nejen plavba luxusním hausbótem po kanálech a jezerech brakických vod Kéraly, ale také písečné pláže horkého Indického oceánu a hory s čajovými plantážemi a džunglí s tygry a slony. Šachový hausbót, stejně jako jeho inspirace Šachový vlak, kombinuje šachový sport s turistikou. I proto se slavnostního zahájení a vyplutí hausbótu s šachisty z Indie, USA, Švýcarska, Rakouska a České republiky na palubě zúčastnil i hejtman kéralského regionu Alappuzha Krišna Teja a bývalý ministr zemědělství Kéraly V. S. Sunilkumar.

Vzhledem k místu konání turnaje je mimořádný ještě jeden fakt. A sice že druhým nejpočetnějším národem v turnaji, hned po domácích Indech, jsou Češi. Čtyři šachisté z České republiky a ještě jeden reprezentant Švýcarska s rodným listem z ČR hrají v Šachovém hausbótu.

Po šesti kolech turnaje, kdy reportér LN z Kéraly píše tyto řádky, bylo téměř jisté, že vítězem turnaje se stane americký šachista John Towsen. O propastných 1,5 bodu za ním bojují o druhé místo český šachista Libor Kičmer a domácí reprezentant a organizátor turnaje N. R. Anilkumar. Jak turnaj probíhá, včetně bohaté fotodokumentace, a jak dopadne, můžete sledovat na facebookovém profilu Chess Café – Tady se hrají šachy.

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*