Genialita a šílenost se snoubí

olský šachista Akiba Rubinstein patřil na počátku 20. století mezi nejlepší hráče světa a na druhou polovinu roku 1914 měl domluvený zápas o titul mistra světa s Emanuelem Laskerem.

Jenže vypukla válka, která změnila svět i Rubinsteinův osud – k jeho zápasu o šachový trůn již nedošlo. Ve třicátých letech u něj propukla duševní choroba a jeho šachové výkony ochabovaly, byť ještě vybojoval stříbrnou medaili na šachové olympiádě v Praze v roce 1931.

Během partií se po každém tahu odcházel skrýt do rohu turnajového sálu, kde v ústraní vyčkával tahu soupeře. Posledních třicet let svého života pobýval v sanatoriu pro duševně choré v Antverpách, kde i zemřel.

V Polsku si tohoto geniálního šachistu připomínají každý rok na turnaji v Polanici-Zdrój. Minulý týden tam byl odehrán již 57. ročník Rubinsteinova memoriálu, v jehož uzavřeném velmistrovském turnaji pro deset hráčů bojovali i dva čeští reprezentanti.

Velmistr Jiří Štoček po katastrofálním úvodu (první dvě partie prohrál, pak jednu zremizoval a čtvrtou zase prohrál) nakonec uhrál 3,5 bodu z 9 partií a skončil na osmé příčce.

Nejlepší český šachista David Navara začal mnohem lépe, ostatně byl i ratingovou jedničkou turnaje – první dvě partie vyhrál a z prvních pěti měl čtyři body. Nebýt smolného okamžiku v šestém kole s ukrajinským velmistrem Kirillem Ševčenkem, kdy jednotahově prohrál vyhranou partii, byl by to jeho turnaj snů.

Ale i přes tento black-out, na nějž se podrobněji podíváme, nakonec velmistr Navara získal 6 bodů z 9 partií a bodově dělil první místo právě se Ševčenkem. Zlatou medaili díky lepšímu pomocnému hodnocení získal Ukrajinec.

Bílý má dva pěšce navíc a vzhledem k mizerné struktuře černých pionů (všichni tři jsou slabí) je jeho výhoda objektivně ještě větší. Velmistr Navara měl zahrát profylakticky 38.Va3 s krytím všech hrozeb po třetí řadě. Na 38…Df4+ by přišlo 39.Dg3 Dxe4 40.Ve3! s dalším 41.Vxe5 a hrozbou 42.Vh5#. A na 38…Vf4 by bílý mohl zahrát 39.Dxe5, protože na 39…Vxh4+ může svoji věž představit 40.Vh3 Vxh3+ 41.Kxh3 a černá dáma nemá žádný šach. Jenže Navara se místo profylaktické obrany rozhodl postavit věž do útoku na šestou řadu, což byla hrubá chyba, okamžitě partii prohrávající…

38.Va6?? Vf4 A je konec – nyní bílému hrozí

jednotahový mat, který nemá jak rozumně pokrýt.

39.Dh3 Vxh4 Bílý ztrácí dámu.

40.Df4+ a bílý se vzdal. 0-1

Naproti tomu v koncovce s polským velmistrem Kacperem Piorunem, který zazářil na nedávném Světovém poháru, Navara všechny taktické finesy viděl a dobře hranou partii zakončil stylově matovým útokem.

Materiálu mají obě strany shodně, ale takový materialistický pohled o podstatě pozice nyní nic neříká. Černý král je totiž v úzkých, spolupracující dáma s koněm jsou vždy nebezpečnou dvojkou a zde černého monarchu popraví.

40.Df6+ Samozřejmě ne 40.Dxg6??, protože pak by se černý zachránil patem metodou šílené dámy 40…Dh1+ 41.Kxh1 g2+ 42.Kh2 g1D+ (druhá šílená dáma) 43.Kxg1 pat.

40…Kh7 41.Jg5+ Kh6 42.Je6 a černý se vzdal, protože hrozící mat (Dg7) nepokryje. 1-0

Pavel Matocha

 

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*