Dominnantní šoumen Nakamura

Mimořádným výkonem se blýsknul velmistr Hikaru Nakamura minulý týden na turnaji v Saint Louis. V 27 partiích se soupeři, z nichž každý měl rating nad 2700 Elo, neprohrál ani jedinou!

Americké Saint Louis bylo již pošesté hostitelem etapy v bleskovém a rapid šachu ze série Grand Chess Tour a poprvé se stalo, že by celým kláním někdo prošel bez jediné porážky. Přitom startovní pole bylo extrémně nabité – kromě Nakamury hráli i světová dvojka Fabiano Caruana a další hráči světové desítky Šachrijar Mamedjarov, Wesley So či vítěz červnového pražského velmistrovského turnaje Sam Shankland, který byl s Elo 2709 ratingově nejslabším hráčem startovního pole. Nakamura vyhrál rapidovou i bleskovou část a celkově tak zvítězil s obrovským náskokem – druhý Fabiano Caruana zaostával o dva a půl bodu a třetí Richard Rapport dokonce o tři a půl bodu. Nakamurovu dominanci nad zbytkem startovního pole dokumentuje i to, že mezi ním a druhým v pořadí byl stejně velký bodový rozdíl jako mezi čtvrtým a posledním desátým hráčem turnaje.

Americko-japonský velmistr Hikaru Nakamura (33 let) je dlouhodobě králem rychlostních šachových disciplín. Stal se mistrem světa v bleskovém šachu a opakovaně vévodil ratingovému žebříčku v této disciplíně. Zároveň je ale i hráčem světové extratřídy v klasickém šachu, jak se mohli na vlastní oči přesvědčit i šachoví fanoušci v Praze, když na festivalu ČEZ Chess Trophy 2014 zdemoloval nejlepšího českého šachistu Davida Navaru 3,5 : 0,5.

Nakamura navíc není žádným nudným patronem, ale šoumenem, který umí bavit davy. Na sociální síti Twitch sleduje jeho šachové streamy 1,3 milionu lidí a skoro sto tisíc z nich patří mezi předplatitele jeho kanálu, takže z hlediska příjmů je již možná spíš profesionálním streamerem než profesionálním šachistou.

Multinadání tohoto šachového velmistra dokumentuje i jeho čtyři roky starý rozhovor pro Bloomberg o obchodování nejen s akciemi, ale i s akciovými a měnovými opcemi na burze. My jsme ale v šachové rubrice, a proto se nepodíváme detailněji na Wall Street, ale na koncovku rapidové partie Nakumury se světovou dvojkou Caruanou.

Nakamura – Caruana

St Louis 2021

Černý má pěšce víc a aktivnějšího krále, bílý zase aktivnější figury a výhodu střelce nad jezdcem. Bílému se ta koncovka bude hrát snáze, ale objektivně by měla být vyrovnaná. Nicméně Hikaru Nakamura v ní svého reprezentačního kolegu lehce přehrál.

26…b4?! Zbytečně oslabuje pěšce, nejenže už nebude krytý, ale navíc bude stát na barvě polí soupeřova střelce. Vyrovnanou pozici drželo 26…Kc6, byť po 27.Vd6+ jeden černý pěšec padne.

27.Kf1 Nyní hrozí 28.Sc7+ se ziskem jezdce.

27…Kb5 28.Se3 Kc6 29.Va7 Kd5? Lépe bylo využít příležitosti rozvázat černé figury tahem 29…Ve5.

30.Va8! Vítězný tah, který asi Fabiano Caruana přehlédl. Hrozí 31.Sb6 se ziskem jezdce, pozici černého již nejde zachránit. Důležité bylo vidět, že odebrání pěšce 30.Vxa6? by umožnilo 30…Jc6 s opět vyrovnanou pozicí.

30…Vf8 31.Sh6 Ve8 32.Sd2 Kc5 33.Se3+ Kb5 34.Vb8+ Kc6 35.Vxb5 Je6 36.Vb6+ Kd5 37.Vxa6 f5 38.Va5+ Ke4 39.Ke2 Jf4+ 40.Sxf4 Kxf4+ 41.Kf1 Vc8 41.Va4+ Ke5 42.Vb4 a černý se vzdal. 1-0

 

PAVEL MATOCHA

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*