Být bit jako Garry

V šachových kruzích se po uplynulém víkendu bude místo rčení „dopadl jak sedláci u Chlumce“ říkat „dopadl jak Kasparov v Záhřebu“. Stárnoucí slavný šachista si zahrál v Chorvatsku, kde trávívá léto, bleskový turnaj s hráči širší světové špičky a byl bit. Děsně. Už v prvním kole dostal ťafku od mladičkého Jordena Van Foreesta. Podívejte se na finální taktický úder.

Van Foreest – Kasparov

Grand Chess Tour,

Chorvatsko 2021

Pozice černého vypadá vachrlatě, téměř všechny bílé figury směřují k útoku na černého krále, ale pokud černý zahraje f5, tak všechno pokryje. Černá pozice ale špatně nejen vypadá, je prohraná. Najdete úder, který nizozemský mladík Kasparovovi nemilosrdně zasadil?

24.Vg5! Vzít věž samozřejmě nejde (24…fxg5?? 25.Dxf7#) a na 24…f5 přijde 25.Sxh5 a kvůli hrozícímu matu následují nezhojitelné materiální ztráty. Jenže dobrého tahu již v pozici není…

24…Dd4 25.Sxh5 Černý se vzdal. 1-0

velmistrem Alexandrem Griščukem, koho by napadlo, že to bude jediný bodový zisk bývalého mistra světa z celého prvního hracího dne? Ve třetím kole Kasparov zopakoval pochybnou verzi Najdorfovy sicilské z prvního kola (1.e4 c5 2.Jf3 d6 3.d4 cxd4 4.Jxd4 Jf6 5.Jc3 a6 6.Sg5 e6 7.f4 Dc7?) a další mladík, tentokrát polský velmistr Jan-Krzysztof Duda, ho za to tvrdě ztrestal.

Kasparov s danou variantou umanutě pokračoval i ve čtvrtém kole a opět si moc nezahrál, tentokrát jeho pochybnou výstavbu spláchl Viši Ánand.

V pátém kole již zjevně frustrovaný Kasparov prohrál i bílými figurami (s Antonem Korobovem) a pak přišlo kolo šesté, které se zapíše do historie – Kasparov se vzdal již v sedmém tahu.

Mamedjarov – Kasparov

Grand Chess Tour,

Chorvatsko 2021

1.d4 d5 2.c4 dxc4 3.e3 e5 4.Jf3 exd4 5.Sxc4

5…Jf6? Kasparov si ve třetím tahu vybral méně hranou variantu a již o dva tahy později se dopouští rozhodující chyby. Správné bylo 5…Sb4+, aby si po očekávaném brzy nutném tahu De7 toho černopolného střelce nezazdil na poli f8.

6.Db3 De7A je to tu, černý potřeboval pokrýt pole f7, jenže nyní dáma překáží vývinu střelce a ten brání rychlému uklizení krále z centra.

7.0-0A černý se vzdal, protože bílý hrozí nejen zahrát Jg5 s útokem na slabý bod f7, ale také otevřít e sloupec s devastujícím útokem proti králi.

1-0

Číše hořkosti ale nekončila ani touto superminiaturkou. V sedmém kole prohrál bílými s Anishem Girim a teprve v osmém kole poprvé soupeře zcela přehrál a získal vyhranou pozici s Maximem Vachierem-Lagravem, jenže nakonec prohrál i tu. Což s exmistrem světa zamávalo ještě víc, a tak v kole devátém prohrál opět v miniaturce, tentokrát bílými s Janem Něpomňaščim.

Kasparov i jeho fanoušci stále věřili, že následující den všem ukáže, kdo že je pan hráč. Jenže i druhý den byly jeho výsledky katastrofické – 6 proher, dvě remízy a jen jedna výhra.

Garry Kasparov tak v Záhřebu skončil s velkým odstupem na posledním místě, když uhrál jen 2,5 bodu z 18 partií, a možná šlo o poslední turnaj jeho kariéry. 

PAVEL MATOCHA

Zdroj LN

 

 

 

 

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*