Podruhé ve stejné koncovce

Mistr světa Magnus Carlsen rozšířil své byznysové impérium o nejvlivnější šachový časopis na světě. Výborně dělaný šestinedělník New In Chess odebírají šachisté ve 116 zemích světa a asi nenajdete šachového profesionála, který by jej nečetl. New In Chess je takovým The Economistem světa šachu a od letošního roku vlastnicky spadá do struktury firem, které spoluvlastní velmistr Carlsen.

V neděli večer skončilo finále turnaje, který byl po tomto časopisu pojmenován a který je součástí série online turnajů Champions Chess Tour. Je trochu záhadou, proč byl turnaj nazvaný New In Chess Classic, když se nehrály partie klasickým tempem, ale pouze rapidy, nicméně šlo o skvělý podnik. A spokojen musel být i Magnus Carlsen, který se po více než půlročním čekání a několika neúspěšných vystoupeních zase dočkal turnajového vítězství.

Víkendové finále mezi Magnusem Carlsenem a Hikaruem Nakamurou bylo nejen duelem mezi světovou jedničkou v klasickém šachu i v rapidech Carlsenem a světovou jedničkou v bleskovém šachu a čtyřkou v rapidu Nakamurou, ale zároveň zápasem mezi dvěma nejsledovanějšími šachisty na sociálních sítích. Nakamura je dokonce absolutní šachovou jedničkou na Twitchi, s více než milionem sledujících.

Atraktivní podívanou v přímém přenosu sledovaly stovky tisíc diváků po celém světě. Jen na webu Chess24, který byl hernou tohoto turnaje, jste mohli přenos sledovat na deseti různých kanálech s komentáři v osmi různých jazycích. Nakonec se vše odehrálo v režii mistra světa Carlsena, který v prvním hracím dnu zvítězil 3:1 a druhý den si remízou 2:2 pohlídal triumf. My se ale tentokráte nepodíváme na partii z finále, nýbrž na semifinálovou a to kvůli její koncovce.

Začátečníci si mnohdy myslí, že nejdůležitější fázi šachové partie je zahájení a chtějí se naučit triky, jak rychle dát soupeři mat. Později pochopí, že v zahájení se rozhodne málokdy a začnou trénovat taktiku a hledat kombinační zápletky ve střední hře. A teprve až po mnoha letech dojdou k poznání, že většina šachových partií se rozhoduje až v koncovce.

Nakamurovi se v té semifinálové partii podařilo přejít do objektivně vyhrané koncovky s převahou lehké figury za jediného pěšce. Bílý měl věž, střelce a dvě pěšce a černý proti tomu jen věž a tři pěšce. Pikantní bylo, že téměř stejná koncovka se objevila na šachové olympiádě 2014 a to v partii těch samých soupeřů! Jen barvy byly otočené, tehdy měl v koncovce figuru za pěšce Mameďjarov, minulý týden Nakamura.

PAVEL MATOCHA

NAKAMURA – MAMEĎJAROV 

NEW IN CHESS CLASSIC 2021

Zdánlivě jednoduchá koncovka s jasnou materiální převahou bílého. Jenže vyhrát ji není vůbec triviální, neboť černý má několik remízových cest. Může nejen hledat pevnost, ale i se snažit vyměnit všechny pěšce (pak koncovka věž plus střelec proti věži skončí nejspíš remízou), anebo vyměnit věže a g pěšce bílého (pak bílý nevyhraje ani s pěšcem h a bělopolným střelcem proti holému králi, bude-li ten na polích h8 nebo h7).

46.Vd7 Kg7 47.Vc7 Va5 48.Sc4 Vf5+ Nejprve bylo třeba chytit černého za pěšce f7 a přivázat k jeho obraně věž i krále. Teď bude moci bílý postupovat králem i pěšci.

49.Ke3 Ve5+ 50.Kd4 Vf5 51.g4 Vf6 52.Sd5 h6 53.Ke5 Vf1 54.Vd7 Ve1+ 55.Kd6 Vf1 56.Ke7 Vd1 57.Ke8 Kf6 58.Vxf7+ Kg5 Pěšec f7 padnul, ale černý král se dostal k bílým pěšcům. Kdyby pěšci padli, černý by měl remízu na dosah, jenže bílý alespoň jednoho z piků udrží.

59.Sg2 Kh4 60.Vg7 Vd6 61.Kf7 Kg5 62.Se4 Vd7+ 63.Kg8 Vxg7 64.Kxg7 h5 65.Sf3 Kh4 66.Kxg6 hxg4 67.Sxg4 a černý se vzdal. 1-0

Zdroj LN

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*