MVL hořel jak papír

Turnaj kandidátů, který určí vyzyvatele mistra světa Magnuse Carlsena, vrcholí dnes posledním čtrnáctým kolem v ruském Jekatěrinburgu. Finále můžete sledovat online i s živým komentářem v češtině od 13 hodin na YouTube kanále Šachy.cz.

Po dvanáctém kole, v době uzávěrky této rubriky, vedl Jan Něpomňaščij s půlbodovým náskokem před Anishem Girim a právě mezi nimi se zřejmě rozhodne. Třetí v pořadí, francouzský velmistr Maxime Vachier-Lagrave (MVL) ztrácel na vedoucího hráče již propastných 1,5 bodu a největší favorit turnaje Fabiano Caruana dokonce celé dva body. Zbylí čtyři velmistři startovního pole (Alexander Griščuk, Wang Hao, Ding Liren a Kirill Aleksejenko) byli již ze hry o turnajový vavřín vyřazeni.

Turnaj kandidátů se začal hrát loni na jaře, ale v poločase byl násilně přerušen covidovými restrikcemi. Velmistři se do ruského Jekatěrinburgu vrátili takřka přesně po roce, aby odehráli druhých sedm kol. Po těch prvních byli ve vedení ruský velmistr Jan Něpomňaščij s francouzským velmistrem Maximem Vachierem-Lagravem, nicméně forma druhého jmenovaného byla v letošním roce tak žalostná, že všichni favorizovali divokého Nepa, a z hráčů druhého sledu se dávaly největší šance Fabianu Caruanovi.

Pokud šlo o francouzského velmistra, předpoklady se naplnily a Vachier-Lagrave hořel jak papír. V 8. kole MVL prohrál s Caruanou, který si pro tuto partii připravil hodně ostrou novinku, v 9. kole si jen s velkým štěstím neodnesl další vajíčko od Dinga Lirena (po 30. tazích hodnotil počítač pozici jako zcela vyhranou pro čínského velmistra +3,5) a v 11. kole MVL vybouchl s Griščukem, když na prohru stál již po 19. tahu.

Naopak ve skvělé fazoně se ukazuje nizozemský velmistr Anish Giri, který před předposledním kolem měl uhrané 4 body z 5 partií druhé poloviny turnaje!

Caruana – Vachier-Lagrave

Turnaj kandidátů 2021

1.e4 c5 2.Jf3 d6 3.d4 cxd4 4.Jxd4 Jf6 5.Jc3 a6 6.Sg5 e6 7.f4 Db6 8.Dd2 Dxb2 9.Vb1 Da3 10.e5 h6 11.Sh4 dxe5 12.fxe5 Jfd7 13.Jd4 Dxa2 „Láska je silnější než bolest! Loajalita Maxima Vachiera-Lagraveho k Najdorfově sicilské je obdivuhodná,“ tweetoval Olimpiu G. Urcan. Možná po téhle partii to MVL přehodnotí, protože zde trpěl jak zvíře.

14.Vd1 Dd5 15.De3 Dxe5 Černý má sice navíc tři pěšce, ale hodně labilní královnu a je opožděn ve vývinu. Nicméně zatím jsou oba hráči uvnitř probádané krajiny Najdorfovy sicilské.

16.c3 Sc5 17.Sg3 Dd5 18.Sc4! Fantastická oběť! Bílý ke třem pěšcům přidává ještě střelce a pro černého začíná utrpení. Je jasné, že Caruana má vše připravené z domova, taky až do 26. tahu tahal okamžitě bez jakéhokoli rozmýšlení, zatímco MVL musel hledat cestu minovým polem.

18…Dxc4 19.Sd6 Jf6 20.Jxc5 Jd5 21.De5 Vg8! Černý nachází za šachovnicí nejlepší možný tah, ale stojí ho to ohromné úsilí. Zatímco bílý poslední tři tahy odblical (celkem na ně spotřeboval 36 sekund), černý na poslední tři tahy promyslel tři čtvrtě hodiny! Musel vynakládat ohromné množství energie, které mu na konci partie bude chybět.

22.Jdxe6 A bílý opět bez přemýšlení – díky domácí přípravě – blicne další silný tah, oběť jezdce.

22…fxe6 23.Jxe6 Dxc3+ 24.Dxc3 Jxc3 25.Jc7+ Kf7 26.Vd3 Je4 Až sem hrál černý nejlepší možné tahy, tady bylo podle analýz Caruany lepší pokračování 26…Va7 27.O-O+ Kg6 28.Vxc3 s vyrovnanou pozicí.

27.O-O+ Kg6 28.Jxa8 Jc6 29.Jb6 Bílý má navíc kvalitu (věž proti jezdci) za dva pěšce, což je vyrovnaný poměr. Především má ale více energie, černý už musel být z předchozího přemýšlení a propočítávání variant unavený. Partie dospěla do teoretické remízy (věž a pěšec proti jezdci a pěšci), nicméně vyčerpaný Francouz už nedokázal udržet pevnost a duel prohrál. Celou partii si můžete přehrát na webu Chess24.com (link je na facebookovém profilu Chess Café). 1-0

PAVEL MATOCHA

Zdroj LN

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*