Outsideři ovládli superturnaj

Dívám se na vaše nohy slečno. Jsou tak krásné, že lituju, že máte jenom dvě, napsal ve Směšných láskách Milan Kundera. O posledním kole prvního letošního superturnaje se chce napsat, že bylo tak skvělé, že je škoda, že bylo jen jedno.

Pozoruhodný byl – jako tradičně – celý turnaj ve Wijk aan Zee, byť netradičně se hrál pouze ten hlavní supervelmistrovský a bez diváků. Covidu neporučíš. Děkujme organizátorům, že ho vůbec naživo uspořádali, že se velmistři mohli setkat za šachovnicí tváří v tvář při vážných partiích a my ostatní jsme měli možnost na internetu sledovat skvělé představení.

Z první světové desítky se turnaje Tata Steel 2021 účastnili tři velmistři – jednička Magnus Carlsen, dvojka Fabiano Caruana a pětka Maxime Vachier-Lagrave – a ani jeden z nich se nedostal na stupně vítězů! Caruana skončil na páté příčce, mistr světa Carlsen na šesté (tak špatně v klasickém turnaji nedopadl více než deset let), a Vachier-Lagrave až na jedenácté.

Komu ostrý vítr od moře naopak svědčil, byli domácí hráči. Vítězem turnaje se nečekaně stal Jorden Van Forees před druhým Nizozemcem Anishem Girim. Třetí byl ruský junior Andrej Jesipenko. Ten v osmém kole vystřihl mistra světa jak loutku z papíru.

Carlsen si v sicilce dovolil obskurní manévr Dd8-h4-e7 a z téhle ztráty tempa se už nedostal. Když pak v pozici na diagramu přehlédl krásný taktický úder, byla partie rozhodnuta:

15…Jc6? 16.Jcxb5! axb5 17.Jxc6! Sxc6 18.Dc3 Tento dvojí úder na střelce na c6 a na věž na h8 Carlsen zřejmě při svém patnáctém tahu přehlédl.

Mistr světa odtahal ještě dvacet tahů, ale ty už na vyznění duelu nic nezměnily, výhoda bílého se jen zvyšovala a zvyšovala, než se ve 38. tahu černý vzdal. 1-0

Pojďme ale k tomu dechberoucímu poslednímu třináctému kolu. Po dvanáctém byl v čele peletonu Giri a za ním s půlbodovou ztrátou tři další velmistři – Van Foreest, Caruana a Fírúzdža. A zatímco Giri se snažil o remízu (a byl nakonec rád, že neprohrál s Antonem Guijarrem), pronásledovatelé hráli ostře na vítězství.

Všechny tři partie Giriho pronásledovatelů v posledním kole byly skvělé a stojí za přehrání (přímý link je v aktuálním článku na facebookovém profilu Chess Café). Caruana si vytvořil trojpěšce na g sloupci, a přesto stál lépe. Fírúzdža hrál velmi agresivně, dostal se do vyhrané pozice, ale nakonec ji nevyhrál. Van Foreest se předvedl nádhernou ideou s obětí jezdce, dle spotřeby času zjevně připravenou doma, a přes drobné zaváhání v dalším průběhu nakonec partii dotáhl do vítězného konce.

Mladý holandský velmistr uplatnil v sicilce málo používaný tah 6.Dd3 a následnou obětí centrálního pěšce zavedl soupeře na neznámý terén. Tedy terén neznámý pro černého, bílý tahy blical – a to včetně následující oběti jezdce.

21.Jb5! axb5 22.cxb5 Dva volní bílí postouplí pěšci jsou tak hroziví, že černý nemá lepší pokračování než figuru hned vrátit.

22…Sxb5 23.Dxb5 Černý má sice pěšce navíc, ale kvůli enormně silným bílým střelcům, kteří společně s těžkými figurami podporují postup a-pěšce, je pozice černého prohraná.

23…Jd7 24.Sb7 Dd8 25.a6 Černá věž je uzamčená na a7 a zbytek je, jak se říká, již jen věcí techniky. Grandelius se vzdal ve 47. tahu. 1-0

 
 
 

PAVEL MATOCHA

Zdroj LN

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*