Dámy na kolenou

Zatímco u nás diskutujeme o dalším zpřísnění anticovidových restrikcí a Šachový svaz ČR definitivně zrušil letošní ročník soutěží družstev, svět se pomalu otevírá, a to i pro klasické šachové turnaje. Španělský šachový velmistr David Anton Guijarro tak po skončení velkého lednového turnaje ve Wijk aan Zee spěchal do Salamanky, kde se první únorový týden hrál uzavřený turnaj v rapid šachu. A Mezinárodní šachová federace FIDE potvrdila, že v dubnu bude dohrán turnaj kandidátů mistrovství světa, aby v listopadu mohl v Dubaji proběhnout duel o šachový trůn.

Začněme zápasem o mistra světa v hypermoderní Dubaji a pak se vraťme časem do dávného Španělska. Proti komu bude mistr světa Magnus Carlsen obhajovat svůj titul, bychom měli vědět koncem dubna, časoprostorové souřadnice titulového zápasu však jsou známé už nyní. Bude se hrát od 24. listopadu do 16. prosince v Dubaji v rámci světové výstavy Expo 2021.

Pro třicetiletého Carlsena půjde již o čtvrtý zápas o šachový trůn, všechny zatím vyhrál. Nejprve v roce 2013 jako vyzyvatel porazil Višvanáthana Ánanda, stejného soupeře smetl o rok později již jako obhájce trofeje, kterou v letech 2016 a 2018 znovu obhájil, a to v zápasech se Sergejem Karjakinem a Fabianem Caruanou. Jeho soupeř pro pátý duel s cenovým fondem dva miliony eur je zatím neznámý, nicméně po první polovině turnaje kandidátů z jara loňského roku (přerušen byl kvůli covidu) mají k dubajskému zápasu nejblíže velmistři Jan Něpomňaščij a Maxime Vachier-Lagrave.

Nechme ale již, co bude, a vraťme se k tomu, co bylo a je. V roce 1497 byla v Salamance vydána jedna z prvních šachových knih na světě, Lucenovo dílo „Repetición de Amores y Arte de Ajedrez“, která i díky brzkým překladům do dalších jazyků pomohla rozšířit moderní šachy po celé Evropě. O pár desítek let později, tedy v šestnáctém století, kdy v Salamance byla otevřena kolej Fonseca pro studenty tamní univerzity, byl nejlepším šachistou na světě španělský kněz Ruy López de Segura.

Minulý týden v nádhernému sále starobylé koleje Fonseca proběhl zajímavý rapid turnaj doplněný řadou přednášek, třeba o vztahu šachu a hudby nebo o historii ženského šachu. A právě o ženy šlo počátkem února v Salamance především. Kromě čtyř velmistrů, mezi nimi byli i dva bývalí hráči nejužší světové špičky Veselin Topalov a Alexej Širov, se tohoto uzavřeného rapid turnaje zúčastnily i čtyři ženy, což vzhledem k propastnému rozdílu v šachové výkonnosti mužů a žen je nevídané. Respektive hrávaly se zápasy hráček z aktuální světové špičky proti o dvě generace starším šachovým legendám, kde výrazný věkový rozdíl kompenzoval onen genderový výkonností deficit slabšího pohlaví (například Sněženky a Machři), a výjimečně i zápas nejlepší světové šachistky s velmistrem širší světové špičky (třeba duel Hou Jifan s Davidem Navarou), ale uzavřený turnaj, kde by čtyři ženy čelily čtyřem ještě aktivním velmistrům, tedy ne.

Celkové výsledky turnaje v Salamance, který vyhrál veterán startovního pole Alexej Širov, dramatický genderový rozdíl v šachu potvrdily – na první čtyřech místech byli muži, na druhých čtyřech místech ženy, a zatímco každý muž získal průměrně více než 5 bodů ze 7 partií, každá z žen průměrně méně než 2 body. 

PAVEL MATOCHA

Zdroj LN

na titulní obrázku: 

Turnaj v Salamance opanoval Alexej Širov, ženy nespěly FOTO WEB TURNAJE

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*