Potěšení v Grappě

malebném městečku Bassano del Grappa se minulý týden odehrály tři klasické šachové turnaje, tedy nikoliv online šidítka, ale boj za dřevěnou šachovnicí v normálním sále. V hlavním turnaji startoval i devatenáctiletý český reprezentant Thai Dai Van Nguyen.

Vergani Cup vyhrál nizozemský šachista Max Warmerdam, ale dobrou formu ukázal i Van Nguyen, který loni v říjnu porazil v Praze legendu světového šachu Nigela Shorta. Nejmladší český velmistr uhrál 6,5 bodu z devíti partií (čtyřikrát vyhrál, pětkrát remizoval, ani jednou neprohrál), s nimiž dělil druhé až páté místo.

Van Nguyen je velkým talentem českého šachu. Velmistrem se stal v ještě mladším věku než geniální David Navara, v roce 2019 zvítězil na mistrovství Evropy do 18 let a kromě zmíněného skalpu současného viceprezidenta FIDE a dřívějšího vyzyvatele mistra světa Kasparova se může pochlubit i vítězným zápasem s Janem Timmanem. Podívejme se na ukázky ze dvou jeho partií z Vergani Cupu. V šestém kole si Vanův soupeř, mezinárodní mistr Thomas Beerdsen aktivizoval svého krále v koncovce až příliš…

PAVEL MATOCHA

Nestává se často, abyste na velmistrovské úrovni mohli soupeři ohlásit mat třetím tahem. Český velmistr v tuto chvíli nezaváhal:

47.Jf5+ Kh5 Na 47…gxf5 by přišel mat hned 48.Vxh6#

48.Jg7+ Kh4 49.g3# 1-0

Na dělené druhé místo se český reprezentant dostal výhrou v posledním kole, jeho soupeřem byl mezinárodní mistr Daniel Darha.

Bílý hrál střední hru pasivně a jako důsledek musel akceptovat výměnu jezdců na poli f3. Výsledkem byla poškozená pěšcová struktura před jeho králem. Vzhledem k tomuto defektu v pěšcové struktuře bílého stojí černý lépe.

31.Sxb5? Bílý si chce ulehčit obranu likvidací b pěšců, ale nedopočítal důsledky… Po správném 31.Dg5 Vd5 32.De3 by do konce partie bylo ještě daleko.

31…Dxb3 32.De5 Dxf3 33.Sc6 Vd1+! 34.Vxd1 Dxd1+ 35.Kg2 Se2! Tenhle tah asi bílý při svém 31. tahu přehlédl. Po všech ostatních by se zřejmě ubránil, po tomhle je hotovo.

36.Sd4 Df1+ 37.Kg3 Dg1+ 38.Sg2 Sf1 39.Dd5 Zdá se vám, že bílý právě vše pokryl? Kdepak…

39…Sd6+! Jednoduché a účinné. Vyhrával i nástup h pěšcem.

40.Dxd6 Dxg2+ 41.Kh4 Dh3+ 42.Kg5 h6+ 43.Kf4 Dxh2+ A bílý se vzdal, protože v příštím tahu přijde o dámu. 0-1

Všechny partie z turnaje si můžete přehrát na webu Chess24, přesný link je k dispozici na Facebooku Chess Café. Štopička grapičky k tomu dobře ladí.

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*