Karabašská šachová řež

Když Ázerbájdžán s tureckou pomocí zahájil vojenskou ofenzivu v Náhorním Karabachu a celý svět včetně Ruska nechal Arménii na pospas muslimské invazi, nejlepší arménský šachový velmistr Levon Aronjan tweetoval: „Jestli mě země potřebuje ve zbrani v Náhorním Karabachu, jsem připraven.“ Arménie neměla proti přesile šanci a byla nucena podepsat kapitulaci.

V prvních dnech letošního roku měla tato malá země, avšak šachová velmoc, příležitost na malé sportovní zadostiučinění. Asi jako když naši hokejisté na prvním mistrovství světa po srpnové invazi porazili dvakrát za sebou Sovětský svaz. Nebo jako když Maradonova Argentina na fotbalovém mistrovství světa po porážce ve válce o Malviny vyřadila božskou rukou a nebeským slalomem favorizovanou Anglii. Co je pro nás hokej a pro Argentince fotbal, to jsou pro Armény šachy, a do finále turnaje Airthings Masters se probojovali velmistři Levon Aronjan (Arménie) a Tejmur Radžabov (Ázerbájdžán), když dva hlavní favorité Magnus Carlsen a Hikaru Nakamura překvapivě vypadli již ve čtvrtfinále.

První minizápas na čtyři partie v rapid šachu přinesl těsné vítězství ázerbájdžánskému velmistrovi, když po třech neatraktivních remízách překvapivě vyhrál černými v berlínské obraně. Radžabov hrál v turnaji velmi efektivním, byť neatraktivním stylem – za každou cenu především usiloval o paralýzu soupeřových možností, remízy mu nevadily. Oprávněně očekával, že soupeři v pozicích bez možnosti aktivní hry vydrží nudu na šachovnici kratší dobu než on a někde chybují.

V nedělní odvetě tedy arménský velmistr potřeboval vyhrát, aby dostal duel do tie-breaku. Příležitost skórovat měl hned v první partii, kde s obětí figury zaútočil na černého krále a dostal se rychle do vyhrané pozice. Jenže…

29.Ve6? Bílý zahazuje vyhranou pozici. Asi neviděl, že by mu po přirozených tazích 29.Vxe8+ Vxe8 stačilo zahrát 30.b3!, čímž by pokryl šach z pole c4 a černý by neměl, jak pozici držet. Aby bránil skoku jezdce na g5, musel by Radžabov zahrát 31…Vg8, ale to by nestačilo. Po dalším 32.h4 Se3! (na jiné tahy by přišlo okamžité 33.Jg5) 33.h5 (teď nešlo 33.Jg5 kvůli 33…Vxg5 34.hxg5 f3! s remízou věčným šachem po 35.Sxh7 Dxh7 36.Df8+ Dg8 37.Dh6+) a s dalším 34.Sg6 by bílý krásně vyhrál.

29…Vxe6 30.Jg5 Vxf6 31.Jxf7+ Vxf7 32.Sxh7 Vxh7 33.Df6+ a po několika dalších tazích skončila partie remízou věčným šachem.

V druhé partii Radžabov nepřipustil žádnou divočinu a ochotně rychle přešel bílými figurami do vyrovnané, byť pro něj příjemnější koncovky:

21…c5?! Pozice vyžadovala spíše trpělivé a pomalé tahy jako Va7 a Vd7 s cílem oponovat věží na b sloupci. Takhle bílý po 22.dxc5 zadarmo získal pěšce (byť zdvojeného) a menší výhodu.

Partie pokračovala dalších čtyřicet tahů, a přesahuje tak rozměry této rubriky. Je ale velmi instruktivní, a tedy určitě hodná prostudování. Je poučné, jak Tejmur Radžabov otupoval všechny možnosti černého na protihru. Volil pokračování, která mu třeba slibovala i menší převahu, než varianty jiné, ale vždy zaručeně žádnou možnost aktivní hry pro soupeře.

Celou partii si můžete přehrát na Chess24.com, případně na facebooku Chess café.

Ve zbylých dvou partiích tak Armén nutně potřeboval vyhrát. Ale Radžabov hned v té třetí zručně neutralizoval všechny Aronjanovy příležitosti k jakékoliv výhodě či alespoň aktivitě výhodu slibující, zaknihoval remízu a radoval se z vítězství v turnaji online série Champions Chess Tour.

PAVEL MATOCHA

Náhledový snímek je převzat ze serveru Chess24

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*