Online králové evropského blesku

Velkolepé mistrovství Evropy v bleskovém šachu skončilo vítězstvím britského velmistra Gawaina Jonese, ale výrazně do něj promluvili i nejlepší český šachista David Navara a veterán Alexej Širov.

Ještě v listopadu se spekulovalo, zda se evropský bleskový šampionát neuskuteční naživo v Polsku, ale v prosinci tyto naděje zmrazila celoevropsky narůstající covidová čísla. Tento víkend se tak nakonec hrálo online a možná i díky tomu šlo o akci monstrózní. V základní jedenáctikolové části, ze které postupovalo šestnáct nejlepších, bojovalo více než tři sta šachistů s ratingem nad 2300 ELO, mezi nimiž bylo 116 velmistrů! Velmi potěšující proto bylo, že český reprezentant David Navara postoupil do play off velmi bezpečně z celkově šestého místa.

V osmifinále velmistr Navara vyřadil ázerbájdžánského velmistra Eltaje Safarliho 3:1, přestože první partii s ním nešťastně prohrál, když ve výrazně lepší koncovce nastavil figuru. Ve čtvrtfinále pak brutálním stylem vypnul monitor gruzínskému velmistrovi Levanovi Pantsulajovi, kterého vyřadil se skóre 2,5:1,5, když v poslední partii zaknihoval remízu z pozice síly.

V semifinále našeho hráče čekal anglický velmistr Gawain Jones. Duel skončil v základní části 2:2 a o postupu do finále rozhodovala armagedonová partie, která Navarovi bohužel nevyšla. A zřejmě ovlivněn tímto tiebreakem prohrál český velmistr i v souboji o třetí místo. Do finále proti anglickému velmistrovi překvapivě postoupil veterán Alexej Širov, ale Gawain Jones byl nad jeho síly.

Jedinou kaňkou na jinak velmi povedené akci byla volba hracího prostředí. Proč si Evropská šachová unie zvolila Tornelo, které je za první ligou (Chess24, Chess.com a Lichess) hodně opožděné, je záhadou. Možná i kvůli tomu několik hráčů z šampionátu v jeho průběhu odstoupilo (oficiálně kvůli problémům s připojením), a to včetně nasazené jedničky Jana-Krzysztofa Dudy.

PAVEL MATOCHA

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*