Když vás honí býk

Pan farář si zkracuje cestu do kostela přes pastviny, když tu ho na druhé straně louky zpozoruje mladý býk. Kněz to nemá k ohradníku daleko, ale býk je proklatě rychlý. Když velebného pána už už bere na rohy, ten se elegantně přehoupne přes ohradník a důstojně si urovná kleriku.

„Pane faráři, to tedy bylo o fous,“ komentuje to jeho farnice, která jde okolo.

Ten se jen usměje: „Vždycky je to o fous.“

Vzpomněl jsem si na tenhle vtip o kritické důležitosti přesného time managementu minulý týden několikrát. V Obecním domě v Praze jsme pořádali šachový festival. Byl naplánován dávno dopředu od 10. do 13. října a tak i proběhl. Jeho poslední partie skončila v úterý 13. 10. v 19.30, ve 20.00 bylo třeba Obecní dům zavřít a od středy platila uzávěra na všechny podobné akce. Víc na hraně to být nemohlo.

Prostě bylo to o fous, jak by řekl pan farář. A to nejen termínově. V rámci Šachového festivalu 2020 se v zápase na deset partií v rapid šachu utkal nejmladší český velmistr a mistr Evropy do 18 let Thai Dai Van Nguyen s legendou světového šachu Nigelem Shortem. Bývalý vyzyvatel mistra světa Kasparova šel brzy do vedení a to si i udržoval. Český reprezentant udeřil až poslední den, a to dvakrát za sebou, čímž zápas otočil a po výhře 5,5:4,5 získal stejně jako loni trofej pro vítěze.

A nakonec „o fous“ byl nejen termín festivalu a jeho konečné skóre, ale i některé pozice. Podívejme se na zajímavou dámskou koncovku rozhodující partie.

Nguyen – Short
Šachový festival 2020

V koncovkách jsou postouplí pěšci mocnou zbraní a dámské nejsou výjimkou. Prostorová převaha, aktivnější postavení dámy i krále a absence zjevné protihry černého zde ukazují na převahu bílého. Ale jak ji realizovat? A mohl se černý ubránit?

41…g5! Výborný tah velmistra Nigela Shorta, pasivní obrana typu 41…Db8 by vedla k jisté prohře.

42.hxg5 b5? Černý měl pokračovat v hledání aktivní protihry. Po překvapivém odevzdání dalšího pěšce 42…f4! by bílému cestu k výhře velmi zkomplikoval a v mnoha variantách by udržel remízu. Pointou je, že po 43.gxf4 h4 44.Kd3 h3 45.Ke3 h2 je černý krajní pěšec strašně rychlý a kvůli jednoduchému 46…Dd5 nemá bílý jak proměně pěšce zabránit.

43.axb5 axb5 44.Kd3 Kf7 45.g6+ Kxg6 46.Dxe6+ Kg5 47.d5 Kf8 48.d6 Kg4 49.Dg6+ Kf3 50.d7 Kf2 51.Db6+ a černý se vzdal, protože v dalším tahu by si bílý stavěl druhou dámu. 1-0

Záznam všech deseti partií i s komentáři zkušených velmistrů si můžete prohlédnout na youtube kanálu Šachy.cz. V České republice šlo zjevně o poslední soutěžní šachové střetnutí za fyzickou šachovnicí minimálně na několik týdnů, stejně jako je tomu v případě ostatních sportovních klání. Start naplánovaných soutěží družstev byl již Šachovým svazem ČR odložen na neurčito.

Do kyselého jablka musela znovu kousnout i Mezinárodní šachová federace FIDE, která na listopad naplánované, z jara odložené dohrávání turnaje kandidátů mistrovství světa musela kvůli nové vlně nemoci covid-19 znovu odložit. Tentokrát na jaro 2021.

PAVEL MATOCHA

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*