Mamedjarov: záblesk i blackout

Kniha partií ázerbájdžánského velmistra je přiznaným rozvinutím pionýrské práce českých velmistrů Horta a Jansy.

Stovky šachistů z celého světa byly zvyklé trávit druhou půlku července v Pardubicích na velkém festivalu šachu a dalších deskových i karetních her, který se ve městě perníku konal každý rok již třetí desetiletí. Velmi vítaným návštěvníkem býval v Pardubicích i Šachrijar Mamedjarov, hráč světové špičky, který na turnaj doprovázel své mladší sestry a sám hrával večer v baru blicky proti amatérům.

Velmistr nikoho neodmítal. Vždy se zeptal jen na soupeřův rating a podle toho nastavil svůj čas. Proti nejslabším klubovým hráčům si nechával na celou partii jen 15 vteřin. To byl potom fofr.

Letos kvůli koronaviru byl pardubický Czech Open přesunut až na druhou polovinu září a bude také výrazně skromnější, jak do počtu turnajů, tak do počtu účastníků. Na konci července se v Pardubicích uskuteční alespoň setkání české šachové reprezentace, v jehož rámci se utkají David Navara s Peterem Michalíkem a Viktor Láznička s Thai Dai Van Nguyenem a čtyři starší velmistři odehrají simultánky proti ženské a juniorské reprezentaci.

Šachrijar Mamedjarov společně s dalšími hráči světové špičky vyplňuje několikaměsíční koronavirovou přestávku klasických turnajů hraním internetových soutěží v rapid šachu.

Minulý týden se utkal v duelu na šestnáct partií s tureckým velmistrem Vahapem Sanalem a po velkém boji vyhrál jen docela těsně 9:7, když ho turecký mladík dokázal porazit ve čtyřech partiích.

Mamedjarov body ztratil i kvůli pro něj nezvyklému přehlédnutí v jasně vyhrané pozici.

Mamedjarov–Sanal
Zápas na 16 partií, 2020

Bílý stojí jasně na výhru – má prakticky o dva pěšce navíc, navíc oba jsou volní a mohou se navzájem podporovat v cestě k poli proměny. A i postavení bílého krále je bezpečnější. Stačilo pokrýt hrozící vidličku např. tahem 33.Dc2 a pak krok za krokem e a f pěšci vítězství vstříc. Jenže Mamedjarov se rozhodl pro malou kombinaci, která měla velkou díru…

33.Vf6+? Ázerbájdžánský velmistr a mistr taktických obratů počítal s pokračováním 33…Jxf6, na což měl připravené rozhodující 34.Dd6+ se ziskem figury po 34…De7 35.Dxb8+ Kg7 36.exf6+. Jenže přišlo…

33…Dxf6! A bílý se může vzdát, protože po 34.exf6 by dostal vidličku 34…Jf2+, po které si černý vezme dámu zpátky, a má navíc celou věž. Mamedjarov ještě zahrál…

34.Dd4 a po 34…Dxf4 se vzdal. 0-1

Mamedjarov je tento týden aktuální nejen kvůli vítězství nad Sanalem a kvůli připomínce pardubického festivalu, ale také kvůli novému titulu z nakladatelství Thinkers Publishing. Kniha ruského velmistra Alexeje Kuzmina Together with Mamedyarov je dobrou a přiznanou kopií dávného nápadu českých velmistrů Vlastimila Horta a Vlastimila Jansy a jejich slavné knihy Zahrajte si šachy s velmistry. Přesně podle českého vzoru obsahuje nová kniha Together with Mamedyarov stovky diagramů z reálných velmistrovských partií s úkolem pro čtenáře, aby je ohodnotil. Na rozdíl od Hortovy a Jansovy práce je v každé partii jedním z hráčů jeden a tentýž hráč, a tak je zároveň i inspirativním průvodcem šachovou tvorbou Šachrijara Mamedjarova. Kuzminovým vylepšením je, že v řešení úloh ukazuje, jak partie od pozice v diagramu dále pokračovala. Tedy jak se ohodnocení pozice a plány v ní skryté promítly do dalšího průběhu partie. Je tak nejen poctou tomuto skvělému ázerbájdžánskému velmistrovi, ale také výbornou učebnicí šachu pro pokročilejší šachisty.

PAVEL MATOCHA

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*