Malí zabijáci

Zdánlivě bezvýznamní pěšci jsou nejen duší šachové partie, ale často i jejím rozhodujícím elementem.

Kromě šachů jsem z deskových her měl vždycky rád Maršála a špiona. Je to také strategická vojenská hra na šachovnici a její postava špiona trochu připomíná roli šachového pěšce. Figurce označené dýkou jsme říkali zákudlička (snad jako záludná kudla) a dávali jsme si na ni velký pozor – prohrála totiž souboj s jakýmkoliv jiným herním kamenem s výjimkou maršála. Nejsilnější postavu hry mohl zabít jen neslabší špion.

Podobně v šachu je pěšec nejslabší figurou. Pohybuje se velmi pomalu, nemůže se vracet nebo jet do strany, ale když se přiblíží k osmé řadě proměny, stává se figurou velmi silnou. O takovém pěšci se v šachové hantýrce říká, že má v torně maršálskou hůl.

Nedávno se mi v bleskové partii podařilo hezké pěšcové finále. Pohled na bezmocnou soupeřovu dámu s věží, kterým chybí jedno tempo, aby mi daly mat, a na druhé straně na moje pěšce postouplé až na druhou řadu, kde matí bílého krále, mi udělal radost. Proč to nepřiznat.

1…hxg3 2.axb6 cxb6 3.Sxb6 gxh2+ 4.Kh1 g3 5.Sxa7+ Dxa7 6.Vxa7 g2# 0-1

nspirován a potěšen touto pozicí jsem si z knihovny vytáhl knihy, které se na pěšce soustředí a jsou plné diagramů, v nichž hlavní roli hrají právě pioni, kteří jsou podle Siegberta Tarrasche duší šachové hry. Z knih Sila pěški od Genricha Kasparjana a De Pion od Yochanan Afeka a Hanse Böhma jsem vybral po jedné úloze na téma malí zabijáci. V obou případech, stejně jako v mé internetové blicce, soupeři nepomůže ani dáma navíc.

První úloha je z Kasparjanovy knihy a je stará již více než 130 let. Černý má navíc dámu, ale ta se ukáže být proti postouplým pěšcům zcela marná, dokonce ani věčný šach nezvládne dát.

1.b7 Db8 2.e7+ Ke8 3.a4 Da7 4.a5 Aby černý nemohl vylézt s dámou na b6 a pak věčně šachovat.

4…Db8 5.d4 Da7 6.d5 Db8 7.a6 Da7 8.d6 cxd6 9.c7 Db6 10.c8D+ Dd8 11.exd8D#

Druhá ukázka je převzata z knihy izraelského šachového skladatele Yochanana Afeka.

Hráč a umělec Afek postupně vydává samostatné publikace o jednotlivých šachových figurách.

De Pion byl prvním dílem této krásné série a vybral jsem z ní ukázku na stejné téma – dominance pěšců nad dámou.

1.g7 f2 2.Se7 f1D 3.Sf6 Dxf6 4.gxh8D+ Dxh8 5.d4 a černý nemá jiný legální tah než odevzdat dámu…

5…Dg7 6.hxg7 h5 7.e6 h4 8.Kd7 h3 9.e7 h2 10.e8D+ Kxg7 11.De5+ a bílý sebere pěšce a dá mat.

PAVEL MATOCHA

 

 

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*