Turnaj norského génia? Carlsen Invitation je zatím festivalem promeškaných šancí

Na novém on-line turnaji pojmenovaném po současném šachovém mistru světa bojuje osm nejlepších velmistrů planety o více než šest milionů korun.

Také nejlepší šachové velmistry postihla koronavirová omezení, ale mnohem méně než ostatní sportovce. I když jsou doma ve svých pokojích, hrají další super-turnaj. Soupeří se na internetových stránkách Chess24 a nejen pro hráče, ale i pro většinu diváků nejde o příliš odlišné souboje, než byly v „necovidových“ časech.

Dokonce i cenový fond zůstal na výši super-velmistrů – osm hráčů, kteří nyní bojují v turnaji Magnus Carlsen Invitational, si mezi sebe rozdělí 250 tisíc dolarů, tedy skoro 6,5 milionu korun. Vítězi z toho připadne 70 tisíc dolarů (1,8 milionu korun).

Na turnaji norské hvězdy startuje úplná světová špička. Posuďte sami:

Pět nejlepších hráčů žebříčku Magnuse Carlsena, Fabiana Caruanu, Ting Li-žena, Maxima Vachier-Lagraveho a Jan Něpomňaščiho doplňuje ještě světová jednička v bleskovém šachu Hikaru Nakamura, největší talent tohoto sportu a vítěz nedávného internetového Banter Blitz Cupu Alíreza Fírúzdža a posledním z osmičky je světová desítka a účastník turnaje kandidátů Anish Giri.

To vše podtrhuje i divácky zajímavý a akční model turnaje. Velmistři hrají každým s každým, ale místo vždy jedné partie v klasickém šachu, se utkávají v sérii čtyř partií rapidu (hrací tempo je 15 min na partiii plus 10 sekund za každý tah).

Kdo vyhraje tento mini-zápas (jedno jestli 4:0 nebo 2,5:1,5), zapíše si do turnajové tabulky tři body. V případě remízy 2:2 se hraje ještě rozhodující armagedonová blesková partie a body se pak dělí jako po hokejovém prodloužení (vítěz 2 body, poražený 1 bod). První čtyři se pak zahrají vyřazovací play-off.

Atraktivitě přímého přenosu, který začíná každý den v 16:00 na webu Chess24 přidávají zábavné a kvalifikované komentáře řady velmistrů, a to nejen v angličtině, ale na celkem osmi kanálech v dalších osmi jazykových mutacích.

Boty mistra světa

Už po prvních dvou kolech není nikdo z elitních světových šachistů stoprocentní, o průběžné vedení se dělí první dva hráči světového žebříčku Carlsen a Caruana, kteří mají shodně 5 bodů za jedno vítězství v základním hracím čase (tedy po 4 rapid partiích) a jeho v prodloužení (tedy po armagedonové blicce).

Překvapivé však je, kolik velkých taktických příležitostí tito velikáni světového šachu promeškali již během těch prvních dvou kol.

V prvním kole narazil Carlsen na amerického velmistra Hikarua Nakamuru, a i když nakonec v armagedonovém rozstřelu vyhrál, jeho forma je daleko optima. Bílými byl jeho výkon přesvědčivý a vlastně ani černými si nevedl špatně, ale opakovaně ho zrazoval taktický postřeh.

Rovněž po partii černými figurami se super-talentovaným šestnáctiletým Alírezou Fírúzdžou si musel Magnus Carlsen drbat hlavu, jak dokázal prohrát pozici, kde už soupeři prakticky zbýval již jen poslední šejd.

Zdroj: https://www.lidovky.cz/sport/ostatni-sporty/turnaj-norskeho-genia-carlsen-invitation-je-zatim-festivalem-promeskanych-sanci.A200422_224843_ln-sport-ostatni_atv

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*