Šach mat nemoci covid-19

Rusko i Indie připravují charitativní šachové akce. FIDE chystá prestižní Pohár národů

Boom internetového šachu zažíváme v těchto koronavirových týdnech. Nejenže se v internetových hernách sehraje denně dle statistik Chess.com 16 milionů partií, ale online probíhají i důležité charitativní akce či vrcholné soutěže.

Zmiňme nejprve, jak šachisté pomáhají širší společnosti. V Rusku připravují internetový charitativní turnaj ve prospěch zdravotnických pracovníků a účast na něm již potvrdila kompletní špička ruských velmistrů – včetně bývalého mistra světa Vladimira Kramnika. V Indii pořádají internetový turnaj Check-Mate Covid-19 (Šach mat covid-19), který podpořil další z bývalých mistrů světa, Višvanáthan Ánand, a jeho výtěžek bude věnován vládnímu fondu státu Kérala na zvládání koronavirové epidemie.

O turnaji nejlepších osmi hráčů světa, Magnus Carlsen Invitational, jsme psali již minulý týden. Dnes tedy zmiňme jen průběžné pořadí po čtvrtém kole a ukažme si jednu zábavnou miniaturku. Zatím dominují mistr světa Carlsen s 11 body z 12 možných a Hikaru Nakamura s 10 body. Naopak na druhém konci průběžné tabulky jsou Anish Giri s jedním bodem, a dokonce na nule byl po čtyřech kolech Alíreza Fírúzdža.

Právě partii tohoto největšího talentu světového šachu, který byl na konci roku druhý na mistrovství světa v rapid šachu, v lednu proháněl velmistry světové špičky ve Wijk aan Zee, v únoru vyhrál šachový turnaj Masters v Praze a v březnu a dubnu Banter Blitz Cup, si ukážeme. Dokumentuje bídu s nouzí, kterou Fírúzdža na turnaji Magnus Carlsen Invitational dosud tře, a naopak pohodu Nakamury.

Nakamura–Fírúzdža

MC Invitational 2020, 4. partie

1.e4 d5 2.exd5 Dxd5 3.Jc3 Da5 4.b4!? Velmi zřídkavá oběť pěšce ve skandinávské obraně. Ale Nakamura už měl zápas vyhraný, vedl po třech partiích 2,5:0,5, tak se v posledním souboji s šestnáctiletým Fírúzdžou chtěl pobavit.

4…Dxb4 5.Vb1 Dd6 6.d4 Dd8 7.Sc4 Za obětovaného pěšce získal bílý kontrolu centra a velký náskok ve vývinu.

7…Jf6 8.Jf3 e6 9.0-0 Se7 10.Je5 0-0 11.Ve1 c5? Černý se měl snažit rychle vyměnit dominantního bílého jezdce tahem Jbd7 – anebo skromným postupem c6 vzít ještě více pod kontrolu důležité pole d5.

12.d5! exd5 13.Jxd5 Se6? Taktické přehlédnutí umožňuje bílému zakončit partii krásným úderem. (viz diagram)

14.Jxf7! Víc už Fírúzdža nechtěl vidět a vzdal se. Na 14…Sxf7 by přišlo 15.Jxe7+ Kh8 16.Vxd8 Vxd8 17.Sxf7 a černý je bez dámy a bez figury. Po 14…Vxf7 by rychle rozhodlo 15.Jxe7+ Dxe7 16.Vxe6 a kvůli hrozbě matu (17.Ve8#) se černý nemůže uhnout s dámou z pole e7 a přijde o ni. 1–0

S prestižní šachovou akcí nyní přichází i FIDE, která ve spolupráci s herním serverem Chess.com připravila dvoukolový turnaj v rapid šachu pro šest čtyřčlenných týmů. V Poháru národů budou bojovat družstva Číny, Indie, Ruska, USA, Evropy a tzv. zbytek světa. Kromě nejlepších hráčů světového žebříčku, se ho jako kapitáni a poradci týmů zúčastní i bývalí mistři světa Vladimir Kramnik a Garri Kasparov. Od 5. května se bude bojovat dvoukolově každý s každým v rapid šachu a o vítězi by se mělo rozhodnout v neděli 10. května v superfinále mezi dvěma nejlepšími týmy ze základní části.

I u nás nyní probíhá na internetu řada turnajů, z nichž zatím nejprestižnější pořádal Šachový svaz ČR. Na internetovém mistrovství republiky v bleskovém šachu, které se konalo v sobotu také na webu Chess.com, v konkurenci čtyř set šachistů zvítězil velmistr Alexey Kislinsky před nejlepším hráčem českého žebříčku GM Davidem Navarou, třetí místo vybojoval IM Epaminondas Kourousis.

PAVEL MATOCHA

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*