Boom šachů po internetu

Podobně jako v dalších sportovních odvětvích i šachová zápolení se v době koronaviru přesouvají na internet. Zároveň do těchto klání na dálku proudí čím dál víc peněz.

PRAHA: Boom internetového šachu, který zažíváme v těchto dnech, je mimořádný – denně se online sehraje 16 milionů partií – a zasahuje všechny skupiny šachistů. Od pasivních, kteří chtějí jen sledovat komentované průběhy partií velmistrů a případně na ně sázet, po aktivní, kteří chtějí sami hrát. Od naprostých amatérů, co nikdy nehráli žádný turnaj, přes klubové hráče až po úplnou světovou špičku.

Začněme elitou, která zajímá nejvíc. Na serveru Chess24.com ihned po skončení Banter Blitz Cupu, v jehož finále porazil šestnáctiletý Alírezá Fírúzdža aktuálního mistra světa Magnuse Carlsena, začal turnaj nejlepších osmi hráčů světa v rapid šachu Magnus Carlsen Invitational.

Tento podnik se hraje každý den až do 3. května, přímé přenosy komentované v devíti jazycích začínají vždy ve čtyři hodiny odpoledne a již 5. května má začít další velké klání, a sice Pohár národů. Mezinárodní šachová federace FIDE, která musela letos kvůli koronaviru zrušit klasický pohár národů, šachovou olympiádu, ve spolupráci s herním serverem Chess.com připravila dvoukolový turnaj v rapid šachu pro šest čtyřčlenných týmů.

V Poháru národů budou bojovat družstva Číny, Indie, Ruska, USA, Evropy a zbytku světa. Přesné složení týmů zatím není známo, ale očekává se, že se ho zúčastní nejen nejlepší hráči současnosti, ale že participovat budou i bývalí mistři světa Višvanáthan Ánand, Vladimir Kramnik a Garri Kasparov. Týmy budou bojovat dvoukolově každý s každým a o vítězi by se mělo rozhodnout v neděli 10. května v superfinále mezi dvěma nejlepšími týmy ze základní části.

Ostatní šachisté nyní také mnohem intenzivněji využívají herních serverů, kromě dvou nejpopulárnějších – výše zmíněných Chess24.com a Chess.com – to jsou ještě Playchess.com a Lichess.org. Hrají se na nich nejen miliony volných partií, ve kterých se střetávají hráči z celého světa navzájem, ale také uzavřené turnaje šachových klubů, kamarádů z hospody či širších rodin anebo i větší akce jako třeba mezistátní zápasy. Například veletucet šachistů se zúčastnil utkání Česka proti Slovensku, které se konalo na serveru Chess.com a kterého se mohl zúčastnit kdokoliv bez jakéhokoliv ratingového omezení. Češi nakonec vyhráli 96 – 48.

Sponzoři musí být vidět

Příčina masivního zájmu o aktivní hraní šachů přes internet v době koronavirové karantény je zřejmá – jinak nyní turnaje uspořádat nelze. Zajímavější jsou však důvody pro aktuální pořádání drahých zápasů. Cenový fond turnaje Magnus Carlsen Invitational je 250 000 dolarů, cenový fond Poháru národů pak 180 000 dolarů. K tomu je třeba připočítat další náklady spojené s pořádáním akce, jako jsou například honoráře velmistrů, kteří probíhající partie komentují.

Kdo a proč tak velké peníze do těchto akcí lije?

Začněme tím, na čem ekonomický model těchto akcí určitě nestojí. Byznys plán turnajů Magnus Carlsen Invitational či Poháru národů není postaven na prodeji vstupenek, protože diváci je sledují zdarma. Ani na prodeji nějakého souvisejícího zboží, jelikož pořadatelé nic k tomu za peníze nenabízejí. A ani na prodeji reklamy, protože desítky tisíc diváků, kteří tyto akce online sledují, nejsou dostatečně velkou skupinou, aby se akce mohla financovat přes webové bannery umísťované na stránkách online přenosu.

Příčiny jsou jinde a jsou v zásadě dvojího druhu. První představují stávající sponzorské kontrakty, které je třeba nějak naplnit. Podíváte-li se na sponzory Poháru národů, který pořádá FIDE, najdete tam velké společnosti (například Total, Coca-Cola či Kaspersky), jež jsou uváděny na webu FIDE jako její globální sponzoři. FIDE musela kvůli koronaviru přerušit turnaj kandidátů a zrušit řadu akcí včetně šachové olympiády, kde měla své partnery prezentovat. Aby nemusela přijaté prostředky vracet, musí uspořádat jinou prestižní akci, kde své sponzory zviditelní a nabídne jim to jako náhradní protiplnění.

Stejně tak Carlsen, jehož tým je v pozadí aktuálně hraného turnaje jeho jména, má kontrakty se sponzory, jejichž jména nosí vyšitá na košilích a oblecích. A i když nyní hraje turnaj ze svého domova, je v záběrech kamery rovněž oděn do těchto reklamních obleků.

Boj o první místo

Druhým motivem za drahými a atraktivními šachovými online turnaji, které přitáhnou pozornost šachistů i médií z celého světa, je boj o trh. Aktuálně se podle ředitele pro Business Development portálu Chess.com Nicka Bartona denně odehraje 16 milionů šachových partií online, z čehož největší krajíc (9 milionů) ukusuje jeho server. Šachistů registrovaných v různých online hernách jsou stovky tisíc či jednotky milionů, ale potenciál je o několik řádů vyšší.

A o to se nyní hraje. Jakmile bude nějaký šachový server vykazovat desítky milionů aktivních uživatelů denně, stane se nejen vysoce profitabilním coby nosič reklamních bannerů, ale také rozhodujícím médiem světového šachu. A podobně jako u sociálních sítí či vyhledávačů, na začátku o pozornost bojuje několik dobrých online heren, ale na konci bude pravděpodobně jen jedna, maximálně dvě dominantní.

Naprostá většina lidí je na Facebooku, a nikoliv na jiné sociální síti proto, že je tam i většina jejich přátel. Změnit sociální síť není tak snadné jako změnit banku či mobilního operátora. Stejně tak šachisté v okamžiku, kdy jedna vstupní brána do světa internetového šachu bude dominovat, přestanou používat platformy ostatní, protože nejsnáze najdou soupeře a nejvíce turnajů bude organizováno na té dominantní.

A právě o tuto pozici nyní zápolí Chess.com, který má zatím nejvíc uživatelů, a Chess24.com, jenž poskytuje nejlepší uživatelský servis a mezi jehož spoluvlastníky je i mistr světa Magnus Carlsen, respektive firma z jeho impéria. Kromě možnosti vlastního hraní a sledování šachu nabízejí obě platformy také spoustu výukových kursů a dalšího šachového materiálu.

Souboj se projevu třeba i tak, že vysílání turnaje je intenzivně doplňováno reklamními bannery i reklamními vsuvkami komentátorů, že v době podniku je možné si koupit prémiové členství na Chess24.com se čtyřicetiprocentní slevou. U nadcházejícího Poháru národů na Chess.com můžeme očekávat obdobnou strategii.

PAVEL MATOCHA

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*