Turnaje v karanténě

V Rusku probíhají klání šachistů ještě klasicky, v Evropě se přesouvají na internet

Koronavirus v Evropě zastavil společně s většinou jiných sportovních soutěží i mnohé šachové turnaje. Předčasně ukončeno bylo v Praze probíhající mistrovství světa seniorských družstev a v Koutech nad Desnou mistrovství České republiky mládeže. Šachové soutěže družstev byly přerušeny v celé České republice. Ve většině ostatních zemí Evropy je situace totožná.

Výjimkou je prakticky jen Rusko a několik ostatních zemí bývalého Sovětského svazu. V ruském Jekatěrinburgu začíná dlouho očekávaný turnaj kandidátů mistrovství světa, v němž se osm velmistrů z absolutní světové špičky utká o právo vyzvat Magnuse Carlsena o titul mistra světa.

Rovnou je však třeba zmínit, že i turnaje kandidátů se koronavirus dotknul. Nejprve čínský velmistr Ding Liren a jeho tým museli do Ruska dorazit s více než dvoutýdenním předstihem, aby strávili čtrnáct dnů v karanténě a aby si ostatní hráči mohli být jisti, že jim od těchto čínských účastníků nehrozí infekce. Jenže druhý čínský účastník, Wang Hao, přijíždí z Japonska a dorazit o dva týdny dříve do karantény odmítl. Ani o francouzském velmistrovi Maximu Vachierovi-Lagravovi nelze říct, že by přijížděl ze zrovna bezpečné země. Vachier-Lagrave v sestavě na poslední chvíli nahradil ázerbájdžánského velmistra Tejmura Radžabova, který z obav před nakažením koronavirem odmítl v turnaji kandidátů startovat.

První kolo turnaje kandidátů začíná dnes v pravé poledne a online přenos i s komentáři bývalého mistra světa Vladimira Kramnika a dalších zkušených šachistů Jana Gustafssona a Lawrence Trenta můžete pohodlně sledovat i ze své karantény na webu Chess24.com.

Tím se dostáváme k výhodě, kterou šachy mají oproti naprosté většině ostatních sportů. Tedy pokud přijmeme úzus, že šachy jsou sportem… Fotbalisté, hokejisté, cyklisté či boxeři – na rozdíl od šachistů – totiž nemohou soupeřit za své karantény. Šachisté se připojí k internetu a mohou hrát své partie online, a to nejen volně blicat, ale i se účastnit turnajů.

Například Michal Novotný začal pořádat na serveru Lichess.org každý den od 13 hodin bleskové turnaje pro šachisty v karanténě. Prvního se v neděli zúčastnilo 339 hráčů, do druhého (včerejšího) se přihlásil i Vašík Finěk, světová ratingová jednička mezi desetiletými. Chcete-li se také přidat, heslo pro přihlášení do turnaje je korona a registrace je zdarma.

Na závěr se ještě vraťme k pražskému mistrovství světa seniorských družstev, ve kterém se stihlo z původně plánovaných devíti kol odehrát pouze sedm (respektive jen šest, protože to sedmé se již často nehrálo – některé týmy k němu nenastoupily a řada dalších formálně domluvila remízu na všech šachovnicích). Poté muselo být předčasně ukončeno kvůli vládou vyhlášeným antikoronavirovým opatřením.

V kategorii nad 50 let potvrdil roli favorita tým USA a za stříbrným Lasker Schachstiftung se z bronzových medailí radovalo družstvo České republiky. V kategorii nad 65 let vyhrálo Rusko, před Francií a Schachfreunde Leipzig.

PAVEL MATOCHA

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*