Nejstudenější hra

Opilý šachista je hlavní postavou nového polského špionážního dramatu z doby kubánské krize

Nové špionážní drama Nejstudenější hra se odehrává na pozadí šachového zápasu v době studené války. Zvláště vhod přijde nyní v době karantény. Šachistu potěší ještě více než běžného diváka, protože šachové partie, jejichž části má možnost zhlédnout, jsou skvostnými a dobře vybranými ukázkami.

Ve dnech vrcholící kubánské krize, kdy je svět na pokraji jaderné války, se ve Varšavě odehrává šachový zápas mezi geniálním americkým matematikem Joshuou Manským a sovětským velmistrem Alexandrem Gavrylovem. Fiktivní příběh v reáliích skutečného politického dramatu (ve filmu se objevují i záběry prezidenta Kennedyho či generálního tajemníka Chruščova) rozehrávají tajné služby, ale hlavním hrdinou je šachista, který musí pít alkohol, aby mu trochu zpomaloval šíleně rychle pracující mozek. Geniální matematik Mansky je do této hry vtažen proti své vůli. Přesto je to on, kdo nejlépe čte zpravodajskou operaci, pozná dvojitého agenta, který zradil, a zachrání svět před jadernou válkou.

Více nebudeme prozrazovat, ať nejste ochuzeni o napětí. Nabídneme však pohled na několik pozic z šachových partií, které ve filmu proběhnou tak rychle, že bez jeho zastavení nemá ani hodně dobrý šachista možnost ocenit jejich krásu. Šachový publicista Arne Kaehler si dal tu práci s rekonstrukcí pozic z filmu a dohledal i skutečné partie, které jim byly vzorem.

Gavrylov–Mansky
1. partie zápasu
(viz diagram )

de o partii, kterou sehráli v roce 1931 polští šachisté Tylkowski a Wojciechowski na přeboru Poznaně. V pozici na diagramu přichází jedna z nejkrásnějších kombinací, jaké kdy byly sehrány.

30…Vxb2!! 31.Jxb2 c3 32.Vxb6 c4!! Dobrání věže 32…axb6? by černému všechno zkazilo kvůli odpovědi 33.Jd3.

33.Vb4 a5!! Další skvělý tah, odebírá bílému pole b4, po kterém se Gavrylov vzdává. Reálná partie pokračovala ještě pár dalších tahů

34.Jxc4 Kvůli pěšci na a5 nepomáhá ani 34.Vxc4, protože po 34…cxb2 bílý pěšce nezastaví. Asi nejlepší je zde 34.Vb5 s ideou postavit pevnost s věží na e5.

34…c2 35.Jxa5 c1D+ a po pár dalších tazích se bílý vzdal. 0-1

Mansky–Gavrylov
2. partie zápasu
(viz diagram )

Jde o partii z přeboru SSSR z roku 1937 mezi Rauzerem a Iljinem-Ženevským. V této rovné pozici vykolejí Manského z koncentrace ruský hypnotizér a on začne provádět stejně chybné tahy jako Rauzer.

14.exf6? Správné bylo otupit útočné síly černého tahem Sxc5.

14…Ve8! 15.Jf1 Jxf6 16.Kd2? Umožňuje rozhodující kombinaci, lepší bylo 16.0-0-0.

16…Sg4 17.Df2 d4 18.Sxd4 Ve2! A Mansky i Rauzer se vzdávají, po 19.Sxe2 by rozhodla vidlička 19…Je4+. 0-1

Film Nejstudenější hra (The Coldest Game) si můžete pustit na Netflixu i s českými titulky, které jsou však bohužel odbyté, například anglické slovo „draw“ autor místo správného remíza sveřepě překládá jako pat. Rovněž několik šachových reálií je minimálně na zdvižené obočí – například zápas se hraje na pět partií (kvůli střídání barev je naprostým standardem sudý počet partií) nebo hodiny jsou vždy na stejné straně šachovnice (měl by je však mít vždy černý po své pravé ruce). Ale i přes tyto drobné výhrady je to dobrý film – třeba právě na dnešní večer.

PAVEL MATOCHA

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*