Šachový biják

Nový šachový snímek s Gérardem Depardieuem kina v Česku nepromítají, ale pražský biograf Aero připravil festival starších šachových filmů.

Film Šachový princ, který měl premiéru loni v říjnu, upoutal pozornost díky migrantskému tématu a Gérardu Depardieuovi v hlavní roli. A především silným, pozitivním a skutečným příběhem, který vypráví.

Malý Fahim je šachový génius zavřený ve svém černobílém světě. Když je kvůli politickému pronásledování nucen se svým otcem opustit rodný Bangladéš, emigrují do Francie, kde se potýkají s bezdomovectvím a ilegalitou. Fahim se ale naštěstí dostane do třídy vyhlášeného šachového mistra (Gérard Depardieu) a začne tvrdě trénovat. Musí se poprat nejen s odloučením od matky, cizím prostředím a tvrdými pravidly, ale i s vlastní disciplínou a motivací.

Skutečný Fahim Mohammad (narozen 2000 v Dháce) vyhrál v roce 2012 mistrovství Francie do 12 let a o rok později triumfoval na mistrovství světa škol v kategorii třináctiletých. Díky tomu si ho všimla veřejnost, o jeho příběhu byla napsána kniha (a nyní podle ní natočen i film) a on dostal francouzské občanství. Francouzským přeborníkem se stal ještě coby ilegální imigrant.

Pak vyhrál řadu dalších turnajů, umístil se na medailových pozicích na dalších francouzských přeborech, ale skutečně zázračným šachovým dítětem se nestal, titul velmistr ani mezinárodní mistr nikdy nezískal. Zřejmě se již více věnuje škole či zaměstnání, poslední ratingované partie odehrál loni v květnu.

V českých kinech Šachového prince bohužel nedávají. Máte-li přesto chuť zajít do kina na šachový film, nemusíte věšet hlavu. Pražské kino Aero připravilo na 17. až 19. února festival Královská hra ve filmu. Hned první den je na programu animovaný film Jana Pinkavy Geriho hra (1997), dále pozoruhodný dokumentární film o Borisi Gelfandovi a jeho zápase o titul mistra světa Album 61 (2013) a také hraný film o současném mistrovi světa Magnus (Benjamin Ree, 2016). Projekci těchto filmů uvede Halil Efrat, režisér filmu Album 61, a doprovodí je přednáška legendárního českého velmistra Lubomíra Kaválka Jak hrál šachy Miloš Forman.

Pro další dny se počítá s promítáním starších filmů, a sice Královské hry (Miroslava Válová, 1980) a Nevinných tahů (Steven Zaillian, 1993). Chcete-li se již nyní podívat na hezké šachové filmy, můžete si na YouTube najít třeba ruský němý film Šachová horečka (Vsevolod Pudovkin, 1925), o šachové vášni i lásku zaslepující, a to na pozadí předválečného velkého turnaje v Moskvě, který navštívil i mistr světa José Raúl Capablanca. Či se nabízí pozoruhodný dokument My Game (Maris Flabba, 2016) rovněž o šachové vášni, tentokrát na pozadí jízdy Šachovým vlakem.

Filmový festival v kině Aero bude součástí Pražského mezinárodního šachového festivalu, který proběhne od 11. do 22. února v hotelu Don Giovanni v Praze. Hlavní hvězdou hlavního turnaje bude juniorská světová jednička Alíreza Fírúzdža a zúčastní se ho i nejlepší český šachista David Navara či loňský vítěz kvalifikačního turnaje Španěl David Antón Guijarro. Větší české zastoupení bude mít B turnaj, kde mezi desítkou startujících nastoupí čtyři domácí hráči – Thai Dai Van Nguyen, Jan Krejčí, Tadeáš Kriebel a Lukáš Černoušek.

PAVEL MATOCHA
Film o malém géniovi se opírá o skutečný příběh FOTO WBD

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*