Ministři na palubě

Šachový vlak již inspiroval šachisty z Memphisu k turnaji v tramvaji a indického mistra k šachovému hausbótu

Šachové partie se hrály již i v horkovzdušném balonu či na mezinárodní vesmírné stanici, na dávných zaoceánských parnících se jich hrálo bezpočet, nicméně mezinárodní šachový turnaj na palubě jedoucího vlaku, který minulý týden již podeváté uspořádaly Pražská šachová společnost a České dráhy, zatím zůstává unikátní.

Šachový vlak není mimořádný jen svým konceptem mezinárodního turnaje v jedoucím vlaku během jeho cesty po střední Evropě, ale i sestavou šachistů, která se každoročně setká na palubě. Rovněž dva čeští ministři, kteří turnaj zahajovali, nemají v historii šachových turnajů obdoby.

Při slavnostním zahájení ve Vládním salonku hlavního nádraží v Praze ministr dopravy Vladimír Kremlík a ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček podpořili tento projekt a zdůraznili cíl vysokorychlostního železničního koridoru propojujícího hlavní města zemí visegrádské čtyřky.

Z účastníků turnaje měl nejdelší cestu do Prahy filipínský šachista Peter McGerald Penullar a více než deset hodin v letadlech strávili i někteří američtí šachisté a také indický mistr Anilkumar Nellipparambil Ramankutty. Toho idea spojující šachový turnaj s cestováním v dopravním prostředku jedoucím krásnou krajinou tak nadchla, že začal připravovat jeho indickou obdobu. „Šachový vlak mě inspiroval, abych ve své rodné Kérale připravil stejně koncipovaný Šachový hausbót. Poplujeme po vyhlášených kéralských stojatých vodách, dopoledne budeme na palubě hausbótu hrát turnaj v rapid šachu a odpoledne a večer bude příležitost poznávat kulturu a přírodu jižní Indie,“ říkal Anilkumar.

Další přiznanou inspirací Šachovým vlakem byl šachový turnaj v tramvaji, který v době konání Šachového vlaku uspořádal v americkém Memphisu tamní šachový klub Jackson.

Turnaj v českém vlaku se hrál tradičně na jedenáct kol v rapid šachu na cestě z Prahy do Prahy, tentokrát přes Karlovy Vary, Český Krumlov, Brno a Trenčín. Roli hlavního favorita potvrdil německý velmistr Michael Prusikin, který připustil jen dvě remízy a s deseti body z jedenácti partií přesvědčivě zvítězil. Měl v konečném účtování o celé dva body více než stříbrný Matias Jolowicz a bronzový Ladislav Langner, letos nejúspěšnější český hráč.

Pozoruhodné postavy najdete v Šachovém vlaku ale i mezi účastníky, kteří se pohybují spíše ve spodních patrech turnajové tabulky. Jednou z nich byl 81letý Friedrich Günther Klas, který cestoval sám, a to velmi „punkovým“ stylem – ani ubytování si dopředu nezařizoval. Tento neuvěřitelně vitální stařík pracoval až do svých 78 let, kdy si za ušetřené peníze koupil hezké kolo a vyrazil na výlet z Kolína nad Rýnem do Jeruzaléma. „Jasně že jsem jel sám, s kým bych měl jet? Ale nakonec jsem došlapal jen do Istanbulu, asi za čtyři týdny. Tam mě varovali, že cesta dál na východ Turecka a pak přes Sýrii do Izraele není bezpečná, tak jsem radši ten kus přeletěl letadlem. Když jsem pak jezdil Negevskou pouští bez pokrývky hlavy, lidé v autech se na mě dívali jako na blázna a jedna beduínka mi dala kozí mléko s alkoholem. Neuvěřitelně povzbuzující nápoj,“ zachechtal se německý šachista a šel si do jídelního vozu pro další plechovku piva.

PAVEL MATOCHA

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*