Číňan v daňovém ráji

Na ME družstev v gruzínském Batumi vedou po čtyřech kolech postsovětské reprezentace

Překvapivým vítězem obřího turnaje Grand Swiss na ostrově Man se stal čínský velmistr Wang Hao, který získal 8 bodů z 11 partií při fantastickém rating performance přes 2900 elo, a zajistil si tak místo v turnaji kandidátů mistrovství světa. Připomeňme, že Čínu bude na klání potenciálních vyzyvatelů mistra světa reprezentovat ještě Ding Liren. A při jeho semifinálovém zápase na Světovém poháru s dalším čínským reprezentantem Yu Yangyim chybělo hodně málo, aby říše středu měla tři z osmi účastníků turnaje kandidátů.

Vraťme se ale na ostrov Man. V nevídané konkurenci pro otevřený turnaj – bojovalo na něm 150 velmistrů! – se na stupně vítězů probojovali ještě Fabiano Caruana a Kirill Aleksejenko. Jak tvrdý to byl turnaj, dobře dokumentuje nejen fakt, že mistr světa a světová jednička Magnus Carlsen byl až šestý, ale také výsledky dvou známých pražských šachistů: velmistr Sergej Movsesjan skončil až 104. a odepsal 23 bodů z ratingu, seniorský mistr světa Vlastimil Jansa až 142. a odepsal 18 bodů z ratingu. Nejlepší český šachista David Navara asi udělal dobře, že na ostrov Man nejel a před mistrovstvím Evropy družstev odpočíval v Praze.

Evropský šampionát, který nyní probíhá v gruzínském Batumi, začal jen pár dnů po Grand Swiss, takže někteří jeho účastníci se ani nestačili zastavit doma přebalit kufr. Velmistr Navara drží v Gruzii první šachovnici proti velmi silným soupeřům – po relativně slabším Kaidu Kulaotsovi a polské naději a jedničce Janu-Krzysztofovi Dudovi čelil už dvěma těžkým vahám Levonovi Aronjanovi a Šachrijaru Mamedjarovovi. Všechny čtyři partie Navara velmi jistě zremizoval, když jen v první byla naděje na rezultativní výsledek.

Kulaots–Navara

ME družstev 2019

V této na propočet složité pozici hrál Navara 25…Sg7 a po 26.Dg5 Dd4+ 27.Kh1 De1+ 28.Kh2 Jf3+ 29.Sxf3 Dxf3 30.Vxb7 Df2+ 31.Kh1 Dxg3 32.exf7+ Vxf7 33.Vb8+ Vf8 34.Dd5+ Kh7 skončila partie věčným šachem a dělením bodu. 1/2 – 1/2

Vyhrát mohl český reprezentant, kdyby začal šachem 25…Dd4+!, neboť po 26.Kh1 Df2 27.Vxb7 Sg7 28.Dg5 Dxg3 29.exf7 Jxf7 má černý figuru víc a věčný šach v pozici není.

Nejmladší český velmistr a mistr Evropy do 18 let Thai Dai Van Nguyen po výborných prvních dvou kolech, které vyhrál on i tým, mohl vyhrát i třetí partii a zajistit tak i třetí vítězství pro ČR.

Martirosjan – Van Nguyen

ME družstev 2019

Opět velmi těžká pozice na propočet variant. Začít ME hattrickem mohl český reprezentant a s ním i jeho tým, pokud by dopočítal a správně ocenil tuto oběť: 19…Jxe3! 20.fxe3 Sg3+ 21.Kf1 (21.Jxg3 Dxe3+ 22.Kf1 Sb5+ s matem 8. tahem) Vxe3 s brutálním útokem a výhrou.

Van Nguyen bohužel zahrál jen skromné 19…Jxc3 a po 20.f4! Da5 21.Dxc3 Dxc3 22.Jxc3 se dostal do horší koncovky, kterou neudržel a prohrál.

Po úvodních čtyřech kolech jsou naši muži na 15. příčce, když porazili Estonsko a Polsko a prohráli s Arménií a Ázerbájdžánem, ženy až na 22. pozici, když zatím dokázaly porazit pouze Severní Makedonii a remizovat se Švédskem a nestačily na Gruzínky a na Rakušanky. Ženské sekci prozatímně vládnou Rusky, které všechny zápasy vyhrály, mezi muži se o první místo dělí týmy Arménie, Ukrajina, Rusko a Anglie, které zatím ztratily jen jednou remízou.

PAVEL MATOCHA

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*