Ohlédnutí za pražským šachovým festivalem 2019

Jako již tradičně se i letos v Praze uskutečnil šachový festival, který pořádá Pražská šachová společnost. Oproti minulým ročníkům doznal festival několik podstatných změn. Nejpodstatnější změna byla ta, že se přestěhoval z pražské Kampy do nádherných secesních prostor Obecního domu v samém centru Prahy. Letošním soupeřem velmistra Davida Navary byl čínský velmistr a aktuální světová trojka Ting Li-žen (anglicky Ding-Liren). Čínský šachista dosáhl ela 2816 a v loňském roce neprohrál žádnou partii. O jeho neuvěřitelné síle svědčí i fakt, že nastupoval zejména proti hráčům z horních pater světového žebříčku včetně mistra světa Magnuse Carlsena. V druhém paralelním zápase vyzval náš nejlepší junior Thai Dai Van Nguyen šachovou legendu holandského velmistra Jan Timmana. Na vrcholu kariéry byl považován za nejlepšího nesovětského hráče a byl známý jako „Nejlepší ze Západu”.  Zápas o titul mistra světa v roce 1993 prohrál, když hrál proti Anatoliji Karpovovi. 

V minulosti bývalo zvykem, že festival končil simultánkou, letošní ročník však simultánkou začal. I když se velmistr Ting Li-žen zdržel při  návratu  ze Skandinávie a všechny partie proti 12ti soupeřům spolehlivě vyhrál. Nejdéle vzdoroval Libor Kičmer, který dokonce mohl jednu chvíli partii i remizovat. David Navara hrál paralelně simultánku proti třiadvaceti dětem. Tuším, že kromě jedné remízy všechno vyhrál. Celý festival trval čtyři dny tzn. od neděle 16. 6.  do středy 19. 6. 2019. Samotnou simultánku předcházelo slavnostní zahájení, vernisáž obrazů a představení nádherné česko-anglické foto knihy Vladimíra Brádlera s příznačným názvem Příběhy šachových figur – Tales of chessmen. Skvělé byly také přednášky velmistra Roberta Cveka na téma „Hrajte sicilku jako Bobby Fischer. Robert Cvek má velký dar posluchače vtáhnout do centra dění a dokáže geniálně spojit své analytické a lektorské schopnosti. To ostatně Robert dokázal jak při přednáškách, tak i při komentování partií Davida Navary a Ding Lirena nebo Thai Dai Van Nguyena s Janem Timmanem. 

Můj velký dík patří předsedovi Pražské šachové společnosti Pavlu Matochovi za pozvání na tak skvělou a neopakovatelnou akci, kde jsem si nejenom zahrál šachy s třetím hráčem světového žebříčku, jehož dalším cílem je zisk titulu mistra světa, ale především jsem vděčný za to, že jsem se během festivalu potkal se skvělými lidmi jako je Pavel Matocha, Libor Kičmer, Vladimír Hrtko, GM Robert Cvek, GM a seniorský mistr světa v šachu Vlastimil Jansa, Pavel Votruba (mezinárodní šachový rozhodčí ) GM Jan Smejkal, Miroslav Kijac, Vladimír Brádler, Antonín Ebr, Anežka Kružíková (dvorní fotografka Pražské šachové společnosti) a v neposlední řadě GM Vlastimil Hort, GM David Navara, GM Ding Liren, GM Thai Dai Van Nguyen a GM Jan Timan.

Už teď se těším na další šachovou akci, kterou bude pořádat Pražská šachová společnost. Škoda, že asi nestihnu  Šachový vlak, který vyjede v říjnu –  snad mi to vyjde příští rok. 

Roman Hlavička

 

 

 

          

      

    

 

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*