Na západě úder z východu

Mistr světa Magnus Carlsen prohrál v USA v tiebreaku superturnaje s čínským velmistrem Dingem Lirenem

Čínský velmistr Ding Liren, který v červnu v Praze rozpáral Davida Navaru, srazil minulý týden v americkém St. Louis kohoutek mistru světa. Magnus Carlsen v uplynulých deseti letech hrál deset rozhodujících tiebreaků, ať už při zápasech o titul mistra světa, či na významných turnajích, a všech deset jich vyhrál. Tuto famózní sérii ukončil ve čtvrtek velmistr Ding Liren při rozstřelu na superturnaji Sinquefield Cup 2019.

Díky miliardáři Rexi Sinquefieldovi hostí USA každý rok minimálně jeden superturnaj s účastí absolutní světové špičky. Letos v srpnu se v americkém St. Louis uskutečnil nejprve superturnaj v rapidech a bleskovkách, vyhrál ho arménský velmistr Levon Aronjan (psali jsme o něm v šachové rubrice před dvěma týdny), a poté i turnaj v klasickém šachu. Sinquefield Cup 2019 je součástí prestižní série Grand Chess Tour, ve které se hraje o stovky tisíc dolarů, a zúčastnili se ho všichni nejlepší hráči světového žebříčku.

Z dvanáctičlenného startovního pole předváděl nejlepší šachy bývalý mistr světa Višvanáthan Ánand, který skončil „až“ třetí jen proto, že nebyl schopen několik výrazně lepších, až vyhraných pozic přetavit v celý bod. Po turnaji svůj výkon komentoval: „Normálně bych na takovém superturnaji byl s výsledkem +1 (znamená mít výher o jednu více než proher – pozn. red.) spokojen, ale tady vzhledem k průběhům těch partií spokojen být nemůžu. Kdyby se do těch mých pozic dostal Magnus Carlsen, měl by +6.“

Na prvních dvou příčkách se shodným bodovým ziskem 6,5 bodu z 11 partií (tedy s +2) byli Ding Liren a Magnus Carlsen, kteří se dle regulí turnaje museli o vítězství utkat v tiebreaku. Nejprve hráli dvě partie v rapid šachu a po jejich smírném vyústění je čekaly dvě partie v bleskovém šachu. Ding Liren hrál rychleji a aktivněji, Magnus Carlsen se občas uchyloval k tahům zoufalých desperátů, a tak čínský velmistr blicky přesvědčivě a zaslouženě vyhrál 2:0.

Podívejme se na pozici z klíčové partie tohoto rozstřelu.

Ding Liren –Carlsen

Sinquefield Cup 2019,
tiebreak – blesk 1

Ding přehrál Carlsena v zahájení a do koncovky přešel s pěšcem více. Černý by chtěl doufat v remízu kvůli různobarevným střelcům, ale na šachovnici jsou ještě i věže a za této konstelace je rozhodujícím faktorem aktivita figur a do remízy strašně daleko.

41…Sb3? Černý mohl doufat v záchranu jedině po 41.g5, aby na toto pole nemohl posunout pěšce bílý.

42.e5? Jenže ani bílý neviděl, že mohl rychle vyhrát po 42.g5 fxg5 43.Kf5! (hrozí mat 44.Vf8#) Se6+ 44.Ke5, a bílý vyhraje, protože mat stále hrozí, po 44…Ve7 45.h6 gxh6 46.Vh7+ přijde černý o věž.

42…fxe5 43.Kxe5 Bílý měl s uplatňováním převahy technické potíže, ale v 87. tahu černému spadl praporek. 1-0

Ding Liren tak nejen vyhrál superturnaj s hezkou prémií pro vítěze 82 500 dolarů a vstupenkou na finále letošní série Grand Chess Tour, které se bude hrát tradičně koncem roku v Londýně, ale především ukázal mistru světa, že s ním si v tiebreaku nemůže být jist vítězstvím.

Stane-li se čínský velmistr Ding Liren příštím vyzyvatelem Magnuse Carlsena, nebude norský mistr světa v titulovém zápase moci spoléhat na tiebreak, a tedy poklidné remizování vážných partií, jako tomu bylo v jeho minulých dvou duelech se Sergejem Karjakinem a Fabianem Caruanou.

PAVEL MATOCHA

 

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*