Pardubický šachový Woodstock

Prázdninové šachové turnaje jsou v plném proudu. Minulý týden je sice přehlušil podvodník Igors Rausis, ale dnes už přejděme z „mobilních“ toalet do turnajových sálů.

Pro klubové šachisty a nadšence do všech tradičních i obskurních variant šachu je každoročním svátkem červencový festival Czech Open v Pardubicích. Několik tisíc hráčů se přijíždí do města perníku pobavit nejen u šachovnice – ve všech myslitelných disciplínách šachu se hrají tři desítky různých turnajů, a navíc se soutěží i v piškvorkách, scrabblu, go nebo hospodském kvízu či malé kopané.

Několik menších pardubických turnajů již zná své vítěze. Ve Fischerových šachách pohodlně vyhrál český velmistr Vojtěch Plát, v rapid šachu díky nejlepšímu pomocnému hodnocení bral první cenu arménský velmistr Sergej Movsesjan (nejlepší z českých hráčů Martin Červený byl až pátý) a ve 24hodinovém maratonu v bleskovém šachu prokázal největší výdrž ukrajinský mistr Li Min Peng (český reprezentant Karel Kratochvíl byl druhý).

Naplno se již také rozběhl hlavní turnaj, otevřený devítikolový turnaj v klasickém šachu, kterého se účastní 323 šachistů a jehož hlavními favority je čtveřice velmistrů s ratingem nad 2600 elo: Viktor Láznička (ČR), Sergej Movsesjan (Arménie), Jorden Van Foreest (Nizozemsko) a Jose Eduardo Martinez Alcantara (Peru). Každé kolo začíná v 15 hodin a přímý přenos z téměř všech šachovnic můžete pohodlně sledovat na webu Chess24.com.

Zároveň s východočeským šachovým Woodstockem vrcholí i dva turnaje širší světové špičky. V Dortmundu na uzavřeném klání osmi velmistrů, kde dříve vyhrával Vladimir Kramnik s pravidelností a neúprosností Rafaela Nadala z pařížské antuky, zvítězil solidní kubánsko-americký velmistr Leinier Dominguez Perez před nevyzpytatelným ruským velmistrem Janem Něpomňaščím.

V lotyšské Rize se hraje finále druhého turnaje série FIDE Grand Prix, které se účastní i velmistr David Navara. Český reprezentant v Rize bohužel vypadl hned v prvním kole, kdy pohlcen sledováním kauzy Igorse Rausise lehce zanedbal přípravu na první partii s Maximem Vachierem-Lagravem a v ostré boční variantě Caro-Kanu prohrál v devatenácti tazích.

Francouzský velmistr coby hlavní favorit zatím prochází turnajem jak nůž máslem a ve finále soupeří se Šachrijarem Mamedjarovem z Ázerbájdžánu. Jejich první partie skončila včera po uzávěrce této rubriky, druhá se hraje dnes od 14. hodiny a můžete ji společně s pardubickým přenosem sledovat na webu Chess24.com.

Inspirativní oběť

Superostrá byla i první partie Vachiera-Lagraveho ve druhém kole, kde čelil bývalé světové jedničce Veselinu Topalovovi. Pro milovníky sicilek může být inspirací, jak bulharský velmistr v zahájení obětoval figuru.

Topalov – Vachier-Lagrave

FIDE Grand Prix, Riga 2019

1.e4 c5 2.Jf3 d6 3.d4 cxd4 4.Jxd4 Jf6 5.Jc3 a6 6.f3 e6 7.Se3 b5 8.Dd2 Jbd7 9.g4 b4 10.Jce2 h6 11.Jf4!?Agresivní tah přímo pod pěšcovu vidličku.

11…Sb7 Černý se mohl nechat vyprovokovat k 11…e5, po čemž by přišlo 12.Jfe6 fxe6 13.Jxe6 Da5 14.Sc4, a bílý má za obětovanou figuru dostatečnou kompenzaci.

12.Dxb4 Dc8 13.Dd2 e5 14.Jf5 exf4 15.Sxf4 Je5 16.Se2 Dc7 17.0-0-0

Pozice je dle počítačů vyrovnaná – bílý má za figuru dva pěšce a náskok ve vývinu. Za koho byste radši hráli? Útočníci a optimisté jistě za bílého, jistotkáři a materialisté za černého. Nakonec – po několika chybách bílého – v této partii zvítězil Vachier-Lagrave.

PAVEL MATOCHA

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*