Jak svět přichází o zázraky

Z velmistra Igorase Rausise se po padesátce stal „génius pozdního věku“. Jenže křemíkovým podvodem

Velmistra Igorse Rausise, který v posledních letech hrával pod českou vlajkou, považovali někteří amatéři za vzor a důkaz toho, že i ve starším věku je možné se šachově zlepšovat. Když mu bylo třicet a čtyřicet let, jeho rating osciloval kolem hranice 2500 elo.

Obyčejný velmistr původem ze sovětské Ukrajiny, později hrající z Lotyšsko a Bangladéš a nakonec za Českou republiky, žádné významné turnaje nevyhrál, s hráči světové špičky se měřit nemohl a primárně si vydělával hraním v národních ligách a trénováním mladších hráčů. S příchodem padesátky jeho rating zamířil trochu dolů, klesl na 2470 elo, což nebyla žádná ostuda – po čtyřicítce s růstem věku rating klesá téměř všem šachovým profesionálům a jen výjimky typu Viktora Korčného či Borise Gelfanda si v tomto věku dokážou udržet výkonnost z mládí.

Jenže pak se z Rausise stal génius pozdního věku – začal hrát strojově přesně, vyhrával partii za partií a jeho rating od roku 2011 rostl a rostl. Mezi 50. a 58. rokem života vystoupal z 2470 elo na 2695 elo a dostal se do první světové padesátky. Jen v posledním půlroce připsal 50 elo bodů, což je výkon, který se na prahu šedesátky ještě žádnému šachovému velmistrovi v historii nepodařil.

Jenže – jak se ukázalo minulý týden – našlo o zázrak z čistého nebe, ale o podvod z čistého křemíku. Rausisova hra byla strojově přesná proto, že používal strojovou nápovědu. Při třetím kole štrasburského otevřeného turnaje během partie s ruským mistrem Romanem Skoromichinem, který byl ratingově o více než 350 elo bodů slabší, byl chycen, jak na záchodě analyzuje probíhající partii na mobilním telefonu. (Podrobněji o tom píšeme na straně 16.)

Proč podváděl i v partii s hráčem ratingově o několik tříd slabším? Zjevně proto, že reálně Rausis o tolik lepší hráč než Skoromichin nebyl. Velmistr Robert Cvek popisuje, jak s Rausisem hrál a následně analyzoval partii v české extralize družstev: „Velmi často odcházel od partie (to samozřejmě ale nic neukazuje, pokud nevíte, že váš soupeř asi podvádí). Přehrál mě, hrál výborně. Pak jsem ale dost zrychlil a on konec sehrál slabě a jenom remíza. A pak analýza po partii, kdy jsem rozhodně neměl dojem, že toto je hráč (GM Rausis) s elem kolem 2650. Viděl toho asi tak stejně jako já, spíše méně.“

Igors Rausis se ve Štrasburku k podvodu přiznal a dodal, že toho lituje a že to byla poslední šachová partie jeho života. Zda dostane od FIDE doživotní distanc a bude čelit i trestnímu řízení pro podvod ve Francii (na turnaji se hrálo o peníze, první cena byla 1000 eur), se dozvíme v příštích dnech a týdnech. Zajímavé by bylo, kdyby se Rausis rozhodl přiznat k podvodu nejen v této své poslední partii. Na konkrétní otázky, kdy a proč s podvody skrze počítačovou nápovědu začal, jak často ji používal a proč i proti slabším soupeřům, ale velmistr Rausis neodpověděl.

Z podvádění byl podezírán několik let. Nejlepší český šachista David Navara již v roce 2015 na mistrovství republiky upozornil rozhodčího, že jeho soupeř Igors Rausis chodí při partii překvapivě často na záchod i s mobilním telefonem, a později své podezření, že Rausis podvádí, vyslovil i veřejně. K Navarovu podezření se přidávali další velmistři, například Igor Štohl, ale stále chyběl důkaz. Ten přišel minulý čtvrtek…

Velmistr Igors Rausis byl na turnaji ve Štrasburku přistižen, jak na toaletě prostřednictvím mobilního telefonu analyzuje svoji probíhající partii. Mnohé se tím vysvětlilo. FOTO REUTERS

PAVEL MATOCHA

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*