Secesní šachy

Na festivalu v pražském Obecním domě nestačil David Navara na čínskou jedničku Ting Li-žena, ale nejlepší český junior Thai Dai Van Nguyen ukázkově porazil šachovou legendu Jana Timmana.

Architekt Osvald Polívka postavil v centru Prahy dva nádherné secesní paláce – Obecní dům na náměstí Republiky a dům U Nováků ve Vodičkově ulici. V paláci U Nováků se v roce 1931 konala šachová olympiáda, jediná v historii České republiky i Československa, a později zde byla nejznámější šachová kavárna země.

Obecní dům na svoji šachovou stopu čekal a dostal ji nyní, ke 160. výročí narození svého architekta.

Minulý týden ozdobil Obecní dům šachový festival, na nějž do Prahy přijeli i třetí nejlepší hráč světového žebříčku Ting Li-žen a šachová legenda Jan Timman. Čínský velmistr se utkal v zápase na deset partií v rapid šachu s nejlepším českým šachistou Davidem Navarou a holandský veterán soupeřil ve stejném formátu s nejlepším českým juniorským šachistou Thai Dai Van Nguyenem.

První dva hrací dny, ve kterých obě dvojice odehrály sedm partií, nabídlo divákům velmi vyrovnané duely a mnoho atraktivních partií. V třetím hracím dnu se ukázalo, že ve finiši se slabší lámou a silnější triumfují. Ting Li-žen i Thai Dai Van Nguyen vyhráli všechny tři partie posledního dne, zvítězili shodně 7:3 a získali trofeje šachových králů pro vítěze Šachového festivalu 2019.

Všech dvacet partií, které v rámci zápasů Navara vs. Ting Li-žen a Van Nguyen vs. Timman byly odehrány, si můžete přehrát na webu praguechess.cz, kde je k dispozici i kompletní fotogalerie akce.

Tento festival, jehož hlavním bodem je vždy zápas nejlepšího českého šachisty s hráčem světové špičky, pořádá Pražská šachová společnost každoročně již od roku 2003.

V prvních pěti letech měl velmistr Navara skvělé výsledky, když porazil velmistry Viktora Korčného a Nigela Shorta, remizoval s Anatolijem Karpovem a Borisem Gelfandem a prohrál pouze s Alexejem Širovem. Jenže pak se české jedničce v jejích domácích zápasech přestalo dařit a v letech 2008 až 2019 dokázal vyhrát pouze jednou, když v roce 2011 zdolal Sergeje Movsesjana. Problém s tlakem domácího prostředí však nezažívá velmistr David Navara jen při těchto prestižních zápasech, kde jeho soupeři byli hráči z absolutní světové špičky (kromě letošního Ting Li-žena připomeňme ještě třeba Vladimira Kramnika, Hikaru Nakamuru či Wesleye Soa), ale i při silně obsazených turnajích (nevedlo se mu ani na turnaji Karlovy Vary 2007 ke 100letému výročí prvního mezinárodního turnaje v českých zemích, ani letos na jaře v Praze při turnaji v hotelu Don Giovanni).

Pro úplnost je třeba dodat, že pro šachy na rozdíl od jiných sportů zjevně domácí prostředí výhodou není. I mistr světa a světová jednička Magnus Carslen má potíže s hrou před domácími fanoušky a na turnajích v Norsku má mnohem horší výsledky než na turnajích v jakékoli jiné zemi.

PAVEL MATOCHA

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*