Chaos jménem Armageddon

Na norském superturnaji vyhrála norská superstar, klasické šachy hrál ale nejlépe Ding Liren, který je v těchto dnech v Praze , který je v těchto dnech v Praze Ting Li-žen (anglicky Ding Liren)

STAVANGER Řekněte, jaká jsou pravidla, a já vás podle nich zmastím. Mohl by říkat mistr světa Magnus Carlsen, který na právě skončeném superturnaji v norském Stavangeru ukázal, že kraluje nejen v klasickém šachu, rapidech a blickách, ale i v Armageddonu.

Letošní ročník Altibox Norway Chess měl nejen hvězdné obsazení (první 4 hráči světového žebříčku a dalších 6 z první dvacítky), ale i velmi kuriózní pravidla. Hrály se sice klasické partie s dlouhým časovým limitem, ale v případě remízy hráči ihned pokračovali armageddonovskou partií, ve které měl bílý 10 minut proti 7 minutám černého s povinností vyhrát (v případě remízy vyhrával černý). Pokud hráč zvítězil v klasické partii, připsal si do tabulky 2 body a jeho soupeř nulu, pokud se rozhodlo až v Armageddonu, měl vítěz 1,5 bodu a poražený 0,5 bodu. Složitá pravidla vnesla pro diváky do turnaje chaos, nicméně vítěz byl nakonec jednoznačný. S velkým náskokem – jako letos tradičně – dominoval Magnus Carlsen. V konečné tabulce měl o tři body více než druhý a třetí Ju Jangyi a Levon Aronjan.

Nicméně pokud by se hodnotily jen klasické šachy, Magnus Carlsen by se jen dělil o první místo s Ting Li-ženem. Čínská jednička a světová trojka, která v těchto dnech hraje v Praze s nejlepším českým šachistou Davidem Navarou, totiž dvakrát vyhrála, sedmkrát remizovala a ani jednou neprohrála. Navíc by ještě světová jednička musela přiznat, že má stejně bodů jako Ting Li-žen jen díky velkém štěstí, protože v několika partiích byl Carlsen ohrožen (například v posledním kole s Fabianem Caruanou stál úplně na prohru). Jenže pravidla platí, i když jsou kuriózní, takže celkově měl Carlsen v Armageddonu nakonec o pět bodů více než Ting Li-žen.

Podívejme se na kritický moment z partie Fabiana Caruany s Magnusem Carlsenem. Velmistři rozehráli sicilskou s 3.Sb5, bílý nezískal ze zahájení vůbec žádnou výhodu, ale v koncovce mistr světa přecenil sílu svého volného pěšce. Jenže světová dvojka Caruana mu – ke své smůle – uvěřil…

Caruana–Carlsen
Altibox Norway Chess 2019

49…c3?? Hrubá chyba, která měla stát Carlsena partii. Místo postupu volným pěšcem měl černý nejdříve uhnout králem z vazby a potenciálních matových vazeb, nebo bílého šachovat. Rovnou pozici držely tahy jako Kg4, Kg5, nebo Dd2+ či Dc2+.

50.Jf3?? Jenže Caruana chybu vrací. Co oba hráči při partii přehlédli a proč světová dvojka nehrála očividný tah 50.Jf5, po kterém získává figuru a partii? Bílý neviděl, že po 50…Dd2+ může přestat králem držet svoji věž. Protože po 51.Kf3! nemůže černý brát 51…Dxe1, neb by dostal mat: 52.g4+ Kg5 53.Vg7#. Takže černý by musel pokračovat 51…Dd3+ 52.Kf2 Dd2+ 53.Ve2 a černému došly šachy, přijde o jezdce a celou partii.

50…Dc2+ Ale teď černý nestojí na prohru, ale na výhru!

51.Kh3 Kg6 52.Vc7 Jf7? O výhru mohl Carlsen bojovat tahem 52…Df2, ale pozice je velmi složitá.

53.Jh4+ Kg7 54.Jf5+ Kg6 55.Jh4+ Kg7 56.Jf5+ a partie končí opakováním pozice, černý se teď z šachů nemůže uhnout nikam jinam, protože jinak by ještě prohrál.

PAVEL MATOCHA

 

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*