Šachy na cestách

Přihlaste se do letošního Šachového vlaku a těšte se na šachový hausbót v jižní Indii

Rozdíl mezi dojížděním do práce či cestou na návštěvu za rodiči a cestováním – coby poznáváním nových i starých míst a krajů – je podstatný. Jedním z odlišných znaků je, že v druhém případě nespěcháme a vychutnáváme si i cestu. Stejně tak šachy jsou už historicky hrou, v níž se nespěchá. Někdy dokonce postupuje tak pomalu, že nešachistům přijde, že se nic neděje a že by se ukousali nudou.

V dnešní zrychlující se době, v níž mnozí mnohdy pádí jak zběsilí, jsou proto šachy a cestování oázou pro duši. Oázou, v níž se nespěchá. Možná i proto se Šachový vlak stal tak úspěšný a všemi účastníky jen pozitivně hodnocený. Při cestování Šachovým vlakem se i cesta stává cílem – při příjemné cestě po železnici se ve speciálně upravených vagonech hraje mezinárodní šachový turnaj.

Po odehrané partii se hráči mohou odebrat do jídelního vozu a u skvělého jídla se kochat krajinou ubíhající za oknem nebo třeba se soupeřem rozebírat krajiny šachové, jimiž spolu procházeli při právě skončené hře. Před dvěma týdny velké německé noviny Die Zeit pěly ódu na pohodlí, atmosféru a kvalitu jídla a pití v jídelních vozech Českých drah na trase Praha–Hamburk a přirovnávaly tyto spoje k Orient Expresu.

Letošní Šachový vlak, který již podeváté společně připravují České dráhy a Pražská šachová společnost a v jehož jídelních vozech vaří kuchaři JLV, pojede od pátku 11. října do úterý 15. října po trase Praha – Karlovy Vary – Český Krumlov – Brno – Trenčín – Praha. Chcete-li jet také, zažít atmosféru mimořádného šachového turnaje a seznámit se s šachisty-cestovateli z celého světa, neváhejte a přihlaste se. Více informací najdete na webu Praguechess.cz nebo si o ně napište e-mailem na adresu prazska.sachova@gmail.com.

Projekt Šachového vlaku pozitivně hodnotil i předseda správní rady Deutsche Bahn Richard Lutz (loni v únoru v rozhovoru pro německý šachový časopis Schach Magazin 64) nebo člen správní rady Ruských železnic a prezident Mezinárodní šachové federace Arkadij Dvorkovič (letos v lednu při jeho návštěvě turnaje ve Wijk aan Zee). V budoucnu by tak obdobný mohl jezdit v Německu a v Rusku.

Šachový vlak navíc inspiruje k podobným šachovo-cestovatelským počinům i jinde než na kolejích. Nápad Pražské šachové společnosti a bývalého viceprezidenta Českých aerolinií Jiřího Deváta na nejvyšší turnaj v dějinách šachu, který se měl hrát na palubě Boeingu 737 cestou do Karibiku, je sice ve hvězdách, jiné mají ale k realitě mnohem blíž.

Australský šachista a podnikatel v cestovním ruchu Ralph Jackson, který má část svého byznysu i v Německu, ve spolupráci s Pražskou šachovou společností připravuje šachovou plavbu na výletním parníku po Rýnu – z jižního Nizozemska přes Francii a Německo až do Švýcarska.

Inspirován Šachovým vlakem je i indický šachista N. R. Anilkumar, který o něm nejen napsal dlouhý článek na velký zpravodajský portál ve státě Kérala, ale připravuje pro příští rok obdobu Šachového vlaku na vodě. Plout by se mělo na hausbótu po tzv. kéralských Backwaters, během plavby by probíhal šachový turnaj a odpoledne a večery by šachisté měli na vychutnávání vždy jiné pláže jižní Indie.

PAVEL MATOCHA

Prezident Mezinárodní šachové federace Arkadij Dvorkovič (vlevo) a výkonný ředitel FIDE Emil Sutovskij (uprostřed) jsou autorem rubriky Pavlem Matochou zvaní do Šachového vlaku 2019 FOTO ŠV

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*