Najatí zabijáci

O víkendovém bundesligovém trojkole ze samých zahraničních hvězd složený Baden-Baden dvakrát ztratil.

Život šachových profesionálů je tvrdší chlebíček než třeba fotbalových a mnozí, aby se uživili, proto nehrají jen v jednom týmu jednu ligu, ale paralelně stíhají několik národních lig. Někteří velmistři zvládnou v jedné sezoně hrát i v deseti různých ligách za deset různých týmů. Pohybují se po Evropě jako žoldáci každý víkend měnící armádu a bitvu, v níž bojují.

Loajalita k týmu je tak pochopitelně často mizivá, klíčové je, kdo a kolik zaplatí. Problém ale není v těch velmistrech, kteří si potřebují vydělávat na živobytí a využívají podmínek, které se jim nabízejí, je v klubech, které je takto najímají. Šachové oddíly si často stěžují, že klubový život v nich nekvete jako dřív, ale čemu se diví, když jejich nejsilnější hráče k jejich nejlepšímu týmu poutá pouze gáže?

Také jsme měli v klubu tři placené velmistry. Všichni tři to byli nejen silní hráči, ale i milí lidé, jenže jejich pouto k našemu klubu tvořil jen vyplácený honorář za odehrané partie v první lize. Před několika lety jsme áčko zrušili, velmistry propustili a do dalšího ročníku první ligy nenastoupili. Pokračujeme dál jen v nižších soutěžích a bez placených hráčů.

V českých soutěžích družstev přitom situace ještě není tak strašná, protože k zápasu mohou nastoupit vždy maximálně tři hostující cizinci a minimálně pět hráčů musí být domácích, kmenových daného oddílu. Oproti tomu třeba v bundeslize takové pravidlo nemají, a tak jsme o tomto víkendu mohli sledovat i klání, do něhož ani jeden ze soupeřících německých týmů nepostavil ani jednoho německého šachistu.

Lázeňská sestava

Dlouhodobě nejvyšší rozpočet a nejhvězdnější tým má v bundeslize Baden-Baden, který na berlínské trojkolo dorazil v neuvěřitelně „narvané“ sestavě. Za německý lázeňský klub hráli nejlepší americký šachista a světová dvojka (Fabiano Caruano), nejlepší indický šachista a bývalý mistr světa (Višvanáthan Ánand), nejlepší hráči Francie, Arménie, Maďarska, Španělska a Polska (Maxime Vachier-Lagrave, Levon Aronjan, Richard Rapport, Francisco Vallejo Pons a Radoslaw Wojtaszek) a členové ruské a ázerbájdžánské reprezentace (Peter Svidler a Arkadij Naidič). Přesto ale dvakrát ze tří zápasů dokázal tento hvězdný tým body ztratit! V sobotu jen remizoval s Hockenheimem a v neděli dokonce s ještě výrazně slabším Viernheimem. Druhý Solingen se tak na Baden-Baden bodově dotáhl a poslední čtyři kola bundesligy budou ještě zajímavá.

Důvodem, proč Baden-Baden ztratil, bylo, že najatí zabijáci nejen několikrát minuli cíl, ale párkrát se nechali i „sejmout“ najatým zabijákem konkurence. Jedním z příkladů může být duel jedenáctého kola, kde bývalý mistr světa a stále hráč z první světové desítky Ánand prohrál s ukrajinským velmistrem Antonem Korobovem (až 54. hráč na světovém žebříčku) prakticky v miniaturce.

Korobov – Ánand

Bundesliga 2018

1.d4 Jf6 2.c4 e6 3.Jf3 d5 4.Jc3 Se7 5.Sf4 0-0 6.a3 b6 7.e3 Sb7 8.cxd5 Jxd5 9.Jxd5 exd5 10.b4 Jd7 11.Sd3 Jf6 12.0-0 Sd6 13.Dc2 Sxf4 14.exf4 Je4 15.Vac1 Vc8 16.Je5 g6 17.Vfe1 Ve8 18.g3 Jd6 19.b5 Ve7

Černý rozehrál zahájení trestuhodně pasivně, jeho střelec a dámská věž vůbec nehrají a bílý jej rychle ztrestal – jednoduchými logickými tahy rozvíjí útok, aniž by tomu exmistr světa mohl jakkoliv účinně bránit.

20.f5 Df8 21.f6 Ve6 22.Sf1 Hrozí i prosté 23.Sh3.

22…Vxf6 23.Jd7 Dd8 24.Jxf6 Dxf6 25.Sh3 Vd8 26.Dxc7 Sa8 27.a4 a černý se vzdal. 1-0

PAVEL MATOCHA

 

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*