Vůně duše – Fridrik Olafsson

Processed with MOLDIV
  • první islandský velmistr
  • prezident Mezinárodní šachové federace FIDE (1978 – 1982)
  • vítěz několika mezinárodních turnajů (např. Hoogoveen 1959 a 1976)
  • předseda Islandského parlamentu

   První velmistr v islandské historii se stal šachovým profesionálem teprve roku 1974, kdy již měl své největší šachové úspěchy za sebou. Do té doby Fridrik Olaffson, vzděláním právník, úspěšně spojoval šachovou kariéru s prací na ministerstvu spravedlnosti. Přesto dosáhl mnoha šachových úspěchů, a jakých!

   Vyhrával mezinárodní turnaje i trunaje kandidátů v Jugoslávii ( 1959 ) a roku 1970 hrál v Bělehradě zápas Sovětský svaz vs. zbytek světa. Dvakrát zvítězil nad Bobbym Fischerem, Tigranem Petrosjanem i Michaelem Talem a jednou nad Keresem, Korčným nebo Karpovem. Kdo z neprofesionálních šachistů se může pochlubit něčím podobným?

    Olaffson byl hráč aktivního pozičního stylu, ale nevyhýbal se ani taktickým zápletkám. Achillovou patou Islanďana byly časové tísně, často velmi silné: Fridrik se snažil spočítat všechno až do konce, a tak se stávalo, že v časové tísni během několika tahů dokázal zbořit celou mistrně vybudovanou stavbu. Natrunaji ve Wijk-aan-Zee (1977) se mi v horší koncovce, ale za zoufalého nedostatku času soupeře, povedlo proklouznout králem z pole g2 na d8 a vyhrát, čímž se mi podařila odveta za porážku v předchozím roce.

    Olafsson vystřídal ve vedení Mezinárodní šachové federace Maxe Euweho a na čtyři roky (1978 – 1982) se stal jejím prezidentem. Ústředí FIDE bylo tehdy v Amsterodamu, a tak jsem se s Fridrikem často setkával. Byl velmi slušný a přátelský, ani trochu namyšlený a vždy si našel čas na zhodnocení situace v šachovém světě, nebo aby se mnou prohodil pár vět. A také se poptal na nadcházející turnaj, protože Olaffson byl jediným prezidentem FIDE, který se čas od času sám účastnil i různých soutěží. Povinností měl jako prezident FIDE ovšem dost a dost.

     Právě léta jeho prezidentování byla svědkem boje Korčného o to, aby jeho syna pustili z internace a nechali jeho rodinu odjet ze Sovětského svatu. Olafsson odložil termín zápasu o mistra světa o celý měsíc, když v Moskvě vysvětlil, že Karpov s Korčným musejí mít stejné podmínky, což vyvolalo hněv sovětských funkcionářů. Způsobilo to velký rozruch, ale bez ohledu na to, že Sověti hrozili bojkotováním šampionátu, Olafsson trval na spravedlivých podmínkách obou aktérů. Po pěrestrojce se otevřely archivy KGB a vyšlo najevo, že tato otázka se rozhodovala na nejvyšší úrovni a Olafssonovo jméno bylo možné najít na mnohých dokumentech s označením „ÚV KSSS přísně tajné“.

     Po Alexandru Ruebovi, FOlke Rogardovi a Maxu Euwem se Fridrik Olafsson stal prezidentem FIDE, který se důsledně držel litery zákona a hesla Mezinárodní šachové federace „Gens una sumus“ a získal tak úctu celého šachového světa. Poté co jej ve funkci prezidenta vystřídal Florencio Campomanes předsedal Olafsson dlouho islandskému parlamentu a šachu se věnoval jen málo.

     I když je Olafssonovi více než osmedesát let, dodnes se čas od času účastní šachových soutěží. V prosinci 2012 jej tak mohli šachoví fanoušci vidět také v České republice na zápasu Sněženky a machři. Slavní veterání za jejichž družstvo si Islanďan zahrál, tehdy mladé hráčky porazili. Hrál i open turnaj v rodném Reykyavíku. 

     Fridrich Olafsson je ve své vlasti velmi oblíbený a i díky němu je Island v počtu velmistrů na počet obyvatel s velkým náskokem první na světě.

 

Autor Genna Sosonko. Převzato z knihy Vůně duše s laskavých svolením autora pana Vlastimila Chládka

Processed with MOLDIV

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*