Šachový Wimbledon ve Wijk aan Zee

Reportáž z malého nizozemského letoviska, kde každý rok začíná šachová sezona za účasti nejlepších hráčů světa

V lednu ovládnou každoročně nizozemské městečko Wijk aan Zee na větrných písečných plážích a dunách Severního moře šachisté. Nejen ve sportovní hale, jež se změní na obří turnajový sál, ale i v místních hospodách a barech se hrají a komentují šachy, prodávají šachové knihy a fanoušci potkávají své idoly.

Je víc turnajů, kde hraje kompletní světová špička. Je víc turnajů, které mají zároveň dlouhou a úctyhodnou historii. A je i pár turnajů, které mají obojí. Ale je jen jeden Wimbledon. Co by třeba tenisová legenda Ivan Lendl dal za to, kdyby vyhrál i na travnatých londýnských kurtech.

Podobně je i v šachovém světě jen jeden turnaj, který je nad ostatními – Wijk aan Zee. Pod jménem zdejších oceláren, nyní Tata Steel Chess, dříve Corus Chess, v tomto malém nizozemském letovisku začíná každý rok šachová sezona. Sem přijíždějí šachisté první světové desítky, stovky amatérů i mnoho šachových celebrit.

V lednu – letos od 11. do 27. – ovládají toto městečko na větrných písečných plážích a dunách Severního moře pravidelně šachisté. Nejen ve sportovní hale, jež se změní na obří turnajový sál, ale i v místních hospodách a barech se hrají a komentují šachy, prodávají šachové knihy a fanoušci potkávají své idoly. Letos tu kromě současného mistra světa Magnuse Carlsena hráli i jeho předchůdci na šachovém trůnu Višvanáthan Ánand a Vladimir Kramnik, který si vybral Tata Steel Chess 2019 za poslední turnaj kariéry. Šachista si tu připadá jako v ráji bohyně Caissy.

V hlavním turnaji bojovalo čtrnáct top velmistrů. Mistra světa Magnuse Carlsena, bývalé světové šampiony Višvanáthana Ánanda a Vladimira Kramnika a několik dalších hráčů z první světové desítky – Šachrijara Mamedjarova, Dinga Lirena aAniše Giriho – doplnili top hráči satraktivním útočným stylem, například Jan Něpomňaščij a Richard Rapport, i domácí reprezentanti.

Nevstřícný Carlsen

Přijel jsem na 10. výjezdní kolo – hraje se v odsvěcené katedrále v Leidenu –, jež svedlo za jednu šachovnici dosavadní lídry turnaje, mistra světa Carlsena a předchozího mistra světa Ánanda. Světová jednička svého staršího soupeře udolala v koncovce, kterou by v mladším věku Ánand určitě udržel. „Bylo neuvěřitelné, jak naprosto klidně, beze stopy po nějakém naštvání či vzteku přijal Ánand porážku. Mluvil klidně a mile jako vždy,“ oceňoval vystupování indického velmistra hlavní rozhodčí turnaje Pavel Votruba.

Oproti tomu domluvit se s Carlsenem je mnohem tvrdší oříšek. Přestože v turnaji vede a po desátém kole mají velmistři volný den, velký rozhovor dát odmítá. „Nezlobte se, během turnaje Magnus odpovídá jen na otázky při tiskové konferenci, jinak rozhovory nedává,“ říká jeho manažer Espen Agdestein.

O volném dnu šel Magnus hrát basket. Jeden z nizozemských fotografů si ho jde fotit a při otočce do něho mistr světa narazí. Carlsen pění, že fotograf stál, kde neměl co dělat, že se mohl zranit. Další den dorazí velmistr k partii o deset minut později na protest proti takovému chování fotografů. Protože focení je povoleno pouze v průběhu prvních sedmi minut partie, toho dne mají všichni fotografové smůlu.

V tiskovém středisku turnaje jsme o tom diskutovali s ostatními novináři, ale pak jsme nad tím mávli rukou. Jdu si dát místní specialitu, hrachovou polévku s masem, špekem a klobáskou, a potkávám šachového skladatele Yochanana Afeka.

„Yochanane, pojď, ukážu ti nádhernou, ale strašně těžkou studii. Poslal mi ji velmistr Plachetka a je kouzelná,“ lákám ho k šachovnici. Jak pozici stavím, izraelský šachista kývá hlavou, že ji zná.

„Ty ji znáš?“ smutně se zeptám. „Já jsem ji složil!“ směje se Afek a ukazuje mi svou novou knihu Practical Chess Beauty (Nádhera šachu v praxi), kde je zveřejněná. Tady ta studie, na které si i mnoho velmistrů vylámalo zuby, je. Zkuste ji vyřešit.

Bílý má sice o věž víc, ale černí pěšci jsou příliš postouplí a zdá se, že bílý nemá šanci je zadržet. Co s tím?

Standardní převod věže za pěšce, kde podle všech pouček stojí nejlépe, totiž nestačí: 1.Vc3? b2 2.Vc8+ Kf7 3.Vb8 a3, bílý bude nakonec rád za remízu: 4.f5 a2 5.g6+ Ke7 6.Vxb2 a1D 7.Vb7+.

Tedy jak?

1.Ve3!!. Bílý musí uplést matovou síť avěž na e-sloupci bude bránit černému králi z vysmeknutí a úprku.

1…b2 2.Ve8+ Kf7 3.Ve1! a3 4.f5 a2 5.g6+ Kf8 6.f6! b1D černý si sice dámu postaví, ale bude mu platná jako mrtvému zimník.

7.g7+ Kf7 8. Ve7+ Kxf6 9.g8J+! Kg6 10.h5

Matové bodnutí krajním pěšcem je korunkou na nádherné studii. Precizní akrásné finále korunuje dílo. Podobně mohl svou nádhernou útočnou partii sJordenem van Foreestem korunovat v11. kole turnaje bývalý mistr světa Vladimir Kramnik.

Ruský velmistr Vladimir Kramnik měl podle Kasparovova receptu z královských indických udeřit skokem jezdce do rohu šachovnice. Partii vyhrávalo: 20.Jxd6 Dxd6 21.Jh8!!. Černý má dvakrát napadenou věž, a pokud s ní uhne 21…Vff8, přijde 22.Vf3 a 23.Vh3 a může se rovnou vzdát.

Jenže Kramnik místo toho zahrál 20.Vf3?, čímž umožnil soupeři vysmeknout se z oprátky. Pozice se po 20…Jxg6 21.fxg6 hxg6 22.Dxg6 Jxc4 23.bxc4 Dc8 prakticky vyrovnala a ruský velmistr musel partii vyhrávat ještě jednou… 1-0

Tuto partii Kramnik sice nakonec vyhrál, ale stále turnajovou tabulku uzavíral odspodu.

„Vladimire, přivezl jsem ti šachové štěstí,“ zdravím se s bývalým mistrem světa.

„Teď už ho nepotřebuju,“ odpovídá mi.

Rozumím tomu tak, že jedu pozdě, askončí-li poslední, nebo předposlední, je mu v podstatě jedno. Jenže za pár dnů se ukáže, že to byl poslední klasický turnaj Vladimira Kramnika. Dva dny po jeho skončení totiž oznámil ukončení své profesionální kariéry.

Správný směr nového vedení

Poslední Kramnikovy vážné partie sledovali v nizozemském letovisku Wijk aan Zee i bývalý místopředseda ruské vlády Arkadij Dvorkovič či někdejší hlavní ekonom Mezinárodního měnového fondu a člen rady guvernérů Fedu Kenneth Rogoff. Dvorkovič přiletěl coby nový prezident Mezinárodní šachové federace (FIDE) a profesor ekonomie z Harvardovy univerzity Rogoff přijel ze Světového ekonomického fóra v Davosu, aby se zúčastnil jednání komise FIDE pro globální strategii.

„Jak se FIDE podařilo vás přesvědčit, abyste se stal členem této komise?“ ptám se velmi vytíženého ekonoma, který kdysi také hrával šachy, a ne špatně – je šachovým velmistrem.

„To je jednoduché. Protože mě o to požádal Arkadij Dvorkovič – velmi chytrý a velmi slušný člověk, kterému věřím,“ odpověděl Rogoff.

Pod Dvorkovičem, který měl loni vRusku na starosti organizaci fotbalového mistrovství světa, získává FIDE rychle a dramaticky vyšší kredit, než mívala za Iljumžinova a Makropoulose. Dvorkovič díky novým sponzorským kontraktům již pro letošní rok zdvojnásobil její rozpočtové příjmy a zároveň razantně snižuje její výdaje na chod kanceláře či na cestovné funkcionářů.

Dále Dvorkovič odebral problematické společnosti World Chess právo organizovat mistrovství světa a kandidátský turnaj a zavedl nový formát FIDE Grand Prix turnajů, v nichž bude 20 nejlepších hráčů světa a mezi nimi i český reprezentant David Navara bojovat o místo v turnaji kandidátů. Navíc budou tyto FIDE Grand Prix turnaje na televizních obrazovkách díky dohodě s globální stanicí Eurosport.

Legendy světového šachu včetně Vladimira Kramnika, Višvanáthana Ánanda nebo Judity Polgárové i třeba zmíněný Kenneth Rogoff jsou přesvědčeni, že pod novým vedením se Mezinárodní šachová federace evidentně posunuje správným směrem, a veřejně vyjádřili ochotu Arkadiji Dvorkovičovi ajeho týmu pomáhat.

Koncovka korunuje dílo

Vraťme se ale ještě do Wijk aan Zee. A to ke koncovkám, které rozhodují o vítězství a prohře, o úspěchu a selhání, o štěstí a bezesných nocích. V devátém kole se potkal sebevědomý ruský mladíček Vladimir Fedosejev se zkušeným ázerbájdžánským velmistrem Tejmurem Radžabovem.

Černý má sice pěšce navíc, ale bílý má aktivnějšího krále i věž, proto je pozice naprosto vyrovnaná. Bílému stačí držet věž na osmé řadě, aby v případě tahu Kc6 mohl dát šach a vrátit tak krále zpět na sedmou řadu.

79.Vg7+? Kc6 80.Vg8 Kc5!. Teď už bílý vrátit krále zpět do pasivní pozice nezvládne.

81.Vc8+ Vc6 82.Vxc6+ Kxc6 83.Kf6. Bílý v propočtu zřejmě špatně ocenil tuto pěšcovku, která díky krásnému triku je vyhraná pro černého.

83…b5! 84.axb5+ Kd6!!. Fantastický tah! Po přirozeném 84…Kxb5? by partie skončila remízou, protože oba soupeři by si stačili postavit dámu. Po tahu v partii se bílý vzdal, protože černý král chytá oba bílé pěšce. Například 85.Kxg6 a4 86.f5 a3 87.f6 (87.b6 a2 88.b7 Kc7 89.f6 a1D 90.f7 Dh8) 87…a2 88.f7 Ke7 89.Kg7 90.a1D+ a šach, který rozhoduje o osudu partie. 0-1

Ještě větší pohromu v koncovce zažil ve Wijku v 11. kole americký přeborník Samuel Shankland.

Jezdec černého je chycen a bílý ho sebere, jenže ani následná materiální převaha střelce a pěšce nestačí k výhře. Pokud černý postaví krále na c8 nebo a8, potom kvůli patům udrží pěšce na b7, a tudíž také remízu.

Nizozemský velmistr Aniš Giri, jak přiznal po partii, viděl, že jeho jediná šance na vítězství v partii je psychologická, že soupeř uvěří, že je vbezvýchodné pozici, a sám se vzdá. Proto zahrál rychle adůrazně poslední tah b6 a podíval se na amerického velmistra Samuela Shanklanda pohledem: „To jako chceš ještě tahat?“ Shankland pokrčil rameny a podal mu ruku, že se vzdává.

Giri se ještě ubezpečil: „Vzdáváš se?“ A pak mu s nevinným úsměvem prozradil, že to je úplně tupá remíza. „Byl to nejhorší okamžik mého šachového života,“ řekl následně Shankland.

Další turnaje jen druhé

Nizozemští fanoušci doufali, že jejich velmistr by konečně mohl zase tento turnaj vyhrát – posledním domácím vítězem byl Jan Timman v roce 1985. A po nejsilnějším současném nizozemském šachistovi Anišovi Girim dokonce partyzánsky pojmenovali jednu z uliček letoviska Wijk aan Zee.

Jenže ve 12. kole, v němž Giri jen remizoval, dokázal Carlsen opět vyhrát, když porazil polského mladíčka Jana-Krzysztofa Dudu, a zase o půl bodu poodskočil. Vposledním, 13. kole se potkali právě Giri s Carlsenem a domácí velmistr měl výhodu bílých figur. Pro organizátory finále snů. Jenže světový šampion předvedl, kdo je v šachu králem, a partii bezpečně a z pozice síly zremizoval.

Světová jednička a mistr světa Magnus Carlsen vyhrál další turnaj a převzal trofej od oceláren Tata. V mrazu a větru se pak na náměstíčku před kostelem tancovalo a slavilo dlouho do noci. Letošní šachový Wimbledon skončil, všechny ostatní turnaje roku budou zase v nejlepším případě druhé.

V lednu 2020 zase návrat do Wijk aan Zee…

PAVEL MATOCHA

spolupracovník LN

 

 

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*