Americká přestřelka

Miliardář Rex Sinquefield a univerzity stahují šachové talenty do Spojených států

Nejlepší český šachista David Navara odehrál minulý týden v americkém St. Louis zápas s Wesleyem Soem vrámci prestižní akce Champions Showdown. Šachový mecenáš a miliardář Rex Sinquefield umožnil uspořádání další atraktivní akce – každý z členů americké reprezentace si mohl vybrat soupeře pro duel v rapid šachu avbleskovkách a pro každý zpěti zápasů Sinquefield věnoval cenový fond 60 000 dolarů. Kromě Navary se Soem hráli ještě Caruana s Harikrišnou, Nakamura sDudou, Dominguez s Topalovem a Shankland s Rapportem.

„Wesley So si pozval mě, asi jako poděkování za pražský zápas ČEZ Chess Trophy 2015,“ vysvětluje velmistr Navara. Ve Spojených státech se utkali v tuctu rapid partií a ve dvou tuctech blicek a stejně jako před čtyřmi roky v Praze filipínsko-americký šachista duel vyhrál.

První partii zápasu, který startoval rapidy, sice vyhrál český reprezentant, ale pak již začal dominovat Wesley So a po třech dnech a dvanácti partiích vedl 8 : 4. Navara mu to mohl vrátit v bleskovkách, a když mezi 17. a 22. partií čtyřikrát vyhrál a dvakrát remizoval a průběžně v blickách vedl 12: 10, vypadalo to nadějně. Jenže poslední dvě partie vyhrál Američan a duel v této superrychlé disciplíně (každý z hráčů měl na celou partii pouhé 3 minuty s přídavkem 2 sekundy za každý provedený tah) skončil remízou.

Z ostatních zápasů byl nejvyrovnanější střet mezi Veselinem Topalovem a Leinierem Dominguezem. Bulharský veterán vyhrál 7,5 : 4,5 v rapidech a prohrál 10,5 : 13,5 v blickách. Kvůli vyšší váze rapid partií si palmu vítězství odnesl Topalov. Duel Hikarua Nakamury s polským mladíčkem Janem-Krzysztofem Dudou byl zpočátku vyrovnaný, ale pak zkušenější Američan přebral otěže zápasu a bezpečně zvítězil.

Na poslední šachovnici hrající Richard Rapport získal další bod pro hosty, když domácímu Samuelu Shanklandovi nedal šanci v žádné z disciplín.

Nejjednoznačnější zápas proběhl na první šachovnici, kde si vyzyvatel mistra světa Fabiano Caruana udělal z indického velmistra Pentaly Harikrišny trhací kalendář. V rapidech ho smáznul 9 : 3 av blickách 17,5 : 6,5.

Na konto tohoto hezkého klání Champions Showdown zmiňme jeden důležitý aspekt amerického šachu posledních let, který od dávných dob Bobbyho Fischera neměl žádného slavného a úspěšného šachistu. Je jím systematické budování týmu skrze dolary. Americký miliardář Rex Sinquefield vybudoval v St. Louis šachovou oázu, kde již několik let financuje prestižní turnaje a zápasy, z nichž každý má rozpočet mnoho set tisíc dolarů. Zároveň několik amerických univerzit nabízí stipendia šachovým velmistrům a velmistryním, a stahují tak do USA řadu šachových talentů (z České republiky takto například odešla Kateřina Němcová). Takže v dnešní supersilné americké reprezentaci, která již spolu s Čínou patří mezi hlavní favority šachových olympiád, kromě rodilého Američana Shanklanda figurují ještě Ital, Japonec, Filipínec a Kubánec.

PAVEL MATOCHA

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*