Nový rok s novou FIDE

Rozpočet se meziročně zvyšuje o více než sto procent, nejvíce si polepší šachistky

Nové vedení mezinárodní šachové federace FIDE po d prezidentem Arkadijem Dvorkovičem m á z a sebou teprve tři měsíce, přesto již stihlo rozproudit mrtvé vody a začalo měnit věci k lepšímu. Jednou z prvních věcí bylo odebrání pořadatelství mistrovství světa v rapid a bleskovém šachu Saúdské Arábii, respektive přesunutí šampionátu do Petrohradu. Minulé vedení FIDE totiž přidělilo pořadatelství Saúdům bez ohledu na to, že ti odmítali udělit vstupní víza izraelským a íránským šachistům.

Mistrovství světa v rychlém šachu tak bylo narychlo zorganizováno v Rusku a jediným problémem byly namrzlé chodníky, jež komplikovaly pohyb šachistům, kteří na led a sníh nejsou zvyklí. Indická jednička Višvanáthan Ánand uklouzl, ale nic si nezlomil. Indická dvojka Pentala Harikrišna přistál na kluzkém chodníku hůře, jak dokumentuje fotka z jeho facebookového profilu.

Šampionát probíhal v krásném petrohradském paláci a i díky bohatému doprovodnému programu o něj byl velký zájem nejen mezi hráči, ale i mezi diváky. Protože kvůli vánočnímu a novoročnímu svátku šachová rubrika minulé dva týdny nevyšla, zmiňme pro pořádek, že mistrem světa v rapid šachu se stal Daniil Dubov a mistrem světa v bleskovém šachu Magnus Carlsen.

Nové vedení FIDE již také změnilo systém mistrovství světa žen, kdy místo absurdního střídání turnaje v liché roky se zápasy v sudé roky se bude hrát obdobně jako při mistrovství světa mužů. Tedy vždy zápas obhájkyně titulu s vyzyvatelkou, jež vzejde z osmičlenného turnaje kandidátek. Pozitivní je pro šachistky i oznámení o výrazném navýšení cenového fondu – turnaj kandidátek se bude hrát o 200 tisíc eur a titulový zápas o půl milionu eur.

Arkadij Dvorkovič také již splnil jeden ze svých předvolebních slibů, a sice navýšení celkového rozpočtu FIDE skrze nové sponzory. Pro letošní rok činí rozpočet FIDE 5,5 milionu eur, což je více než dvojnásobek rozpočtu mezinárodní šachové federace v loňském roce.

Pozitivní očekávání se promítají i do ochoty řady šachových osobností s novým vedením FIDE spolupracovat. Bývalí mistři světa Vladimir Kramnik a Višvanáthan Ánand se stali poradci FIDE pro Evropu, respektive Asii. Nejlepší šachistka historie Judit Polgárová se stala čestnou viceprezidentkou FIDE. Šachový velmistr a jeden z nejvlivnějších amerických ekonomů Kenneth Rogoff se stal členem komise FIDE pro globální strategii.

Jak potvrdil Lidovým novinám generální manažer FIDE Emil Sutovskij, ke změně dojde i ve formátu zápasu o mistra světa. Současné schéma, kdy se hraje zápas na pouhých dvanáct partií, po nichž následuje tie-break ve zrychleném šachu, se ukázal jako problematický zejména při posledním šampionátu. Carlsen s Caruanou všech dvanáct partií zremizovali, a o vítězi duelu tak rozhodoval až rapid šach. Pokud by navíc remízy pokračovaly i v rozstřelu, mohl se dokonce vyzyvatel stát mistrem světa, aniž by vyhrál byť jedinou partii (pokud by v rozhodující armagedonové měl černé figury). Podle kuloárních diskusí se dá očekávat prodloužení titulového zápasu na šestnáct partií a možná i zrušení tie-breaku s návratem ke starému systému, kdy v případě remízy zůstávala koruna obhájci trůnu.

PAVEL MATOCHA

Šampionát v Petrohradě se vydařil. Potíž dělalo jen mrazivé počasí. Indická dvojka Pentala Harikrišna přistál na kluzkém chodníku a pochroumal si ruku. FOTO FB PH

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*