Jeden král vládne všem

Magnus Carlsen se po klasickém šachu stal mistrem světa i v tom bleskovém

PETROHRAD/PRAHA Podobně jako lyžaři ve Světovém poháru soupeří nejen ve sjezdu, ale i ve slalomu, obřím slalomu či super-G, mají i šachisté více disciplín. Kromě šachu klasického, kde může partie trvat i sedm hodin, hrají bleskový šach, kde má hráč na celou partii tři minuty s bonifikací dvě sekundy za každý tah, a potom rapid šach s šachovým tempem 15 minut plus 10 sekund za tah. Na rozdíl od alpského lyžování, kde se uděluje křišťálový glóbus i za každou disciplínu, má šachová hra jen jednoho krále, který vládne všem.

Ratingy se v šachu počítají v každé ze tří disciplín zvlášť, protože přece jen mezi vážnou partií v klasickém šachu a zábavnou přestřelkou rychlých rukou v bleskovém šachu je rozdíl. Například poslední vyzyvatel v klasickém zápase o mistra světa Fabiano Caruana je na ratingovém žebříčku v klasickém šachu na druhém místě, kdežto v bleskovém šachu zaujímá až patnáctou příčku. A naopak třeba vítěz nedávného ME v bleskovém šachu a pátý na světovém bleskovém žebříčku Vladislav Artěmijev je v klasickém šachu až na 36. místě.

Přesto je ale v šachu jeden král, který vládne všem třem disciplínám současně. Norský velmistr Magnus Carlsen je světovou jedničkou v klasickém, rapid i bleskovém šachu.

A včera na mistrovství světa v bleskovém šachu svoji dominanci opět potvrdil, když se 17 body z 21 partií turnaj suverénně vyhrál. Sekundovat mu stíhal jen polský mladíček Jan Krzysztof Duda, který se 16,5 bodu skončil druhý. Třetí Hikaru Nakamura již ztrácel propastných 2,5 bodu a čtvrtý Levon Aronjan tři body.

Před bleskovým šampionátem se v ruském Petrohradu hrálo i mistrovství světa v rapid šachu, kde byl Carlsen rovněž favoritem. Jenže v prvním kole prohrál na čas s ratingově o 300 bodů slabším Adamem Tuchajevem a hned poté v druhém kole dostal na frak od ještě slabšího Uzbeka Šamsiddina Vochidova (o 500 elo méně).

U partie s Vochidovem chtěl Carlsen okázale demonstrovat, že první prohra s ním nic neudělala. Takového „čajíčka“ přece porazí lehce, a tak zahájil na nejvyšší úrovni nesmyslným zahájením 1.e4 e5 2.Dh5 Jc6 3.Sc4 – tedy pokusem o šustr mat. Jenže buď otřesen z první kola byl, nebo prostě pýcha předchází pád, každopádně již ve 22. tahu prakticky nechal viset dámu a bylo po partii.

Pak sice zahájil úchvatnou třídenní stíhací jízdu, ale nakonec to stačilo „jen“ na dělené druhé až páté místo, půl bodu za vítězným Rusem Daniilem Dubovem. Chuť si pak Carlsen spravil již zmíněnou triumfální jízdou v bleskovém šachu.

Čím to, že je Carlsen nejlepší ve všech třech disciplínách? Kromě různých spekulativních hypotéz můžete na jednu odpověď vzít jed – prostě a jednoduše rozumí šachu lépe a hraje ho mnohem lépe než všichni ostatní.

PAVEL MATOCHA

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*