Trik s přebarveným střelcem

Na mistrovstvích Evropy v bleskovém a rapid šachu ve Skopje uspěl český reprezentant David Navara

Český velmistr David Navara vybojoval bronzovou medaili na mistrovství Evropy v bleskovém šachu. V návazném šampionátu v rapid šachu skončil po divokém průběhu na šestém místě.

Zatímco v bleskovkách se Navara držel po celou dobu na předních příčkách, uhrál 16,5 bodu z 22 partií, v rapidu šel hodně zezadu, když třikrát prohrál s výrazně slabšími soupeři. Posledních pět kol ve třináctikolovém turnaji ale vyhrál – a to ho poslalo do první desítky. Mimochodem, kdyby vyhrál šest posledních partií v řadě, stal by se přeborníkem Evropy. Na obou mistrovstvích, která se hrála minulý týden od čtvrtka do neděle v makedonském Skopje, zvítězili ruští šachisté – Vladislav Artěmjev v blesku a Valerij Popov v rapidu.

Z šachového hlediska je na velmistru Navarovi pozoruhodné nejen to, jak zajímavé partie hraje, ale především to, jak houževnatě bojuje, když se mu nedaří. A tak i když je z formy nebo má zdravotní potíže, dokáže uhrát solidní výsledek. Chcete-li nahlédnout, jak přemýšlí a žije dlouhodobě nejlepší šachista České republiky, kupte si dvojici jeho knih Můj šachový svět a Můj světový šach. Můžete si je objednat prostřednictvím e-mailu (prazska.sachova@gmail.com) – stejně jako další knihy, které Pražská šachová společnost vydala.

Ostatně, dárky je nejvyšší čas začít objednávat, nechcete-li si zkazit poslední adventní týden zoufalým pobíháním po přeplněných obchodních centrech. Co dát šachistům? Kromě šachových knih a souprav či oblečení s šachovými motivy je můžete potěšit šachovým zážitkem. Několik šachových mistrů například na sociálních sítích nabízí vouchery na tréninkové lekce.

Případně se můžete obrátit přímo na někoho z šachový insiderů a s ním zkusit najít zajímavý zážitkový dárek. Co třeba večeře s šachovým velmistrem se dvěma bleskovými partiemi nebo privátní simultánka šachové legendy pro celou rodinu či partu kamarádů? Anebo cesta na šachový turnaj do nějaké exotické lokality?

Budete-li vánoční dárky řešit včas, můžete se jít v sobotu 22. 12. podívat do Kongresového centra Praha na Otevřené mistrovství ČR v bleskovém šachu. Jak vypadá šachová partie, když na ni má hráč jen tři minuty (plus dvě vteřiny za každý provedený tah, abychom byli přesní)? Co všechno velmistři v tom fofru vidí a co už ne?

Zkusí někdo z účastníků prastarý kavárenský trik, takzvané přebarvení střelce? To dělávali kavárenští chmatáci, když v koncovce měli třeba jen bělopolného střelce, ale v dané pozici by se jim mnohem víc hodil černopolný. Tak jako omylem shodili toho svého bělopoláka z šachovnice na podlahu, trochu u toho zakleli, pak střelce zvedli a postavili si ho na vedlejší tmavé políčko.

Adventní zamyšlení

V následujících dvou nádherných úlohách střelce přebarvovat nemusíte, přesto vám pomohou dát černému králi mat třetím tahem. Správné řešení zveřejníme příští týden.

PAVEL MATOCHA

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*