Dort a titul mistra světa

Poprvé po devíti letech prohráli novoborští šachisté v domácí nejvyšší soutěži družstev

Co mají společného současná světová jednička Magnus Carlsen a trenér české reprezentace Vlastimil Jansa? Víc než si myslíte… Oba minulý týden oslavili své narozeniny a vybojovali titul šachového mistra světa!

Ve středu 28. listopadu v rapidovém rozstřelu obhájil velmistr Carlsen titul mistra světa a o dva dny později oslavil své 28. narozeniny. Velmistr Jansa vyhrál ve čtvrtek 29. listopadu mistrovství světa seniorů, když o dva dny dříve oslavil své 76. narozeniny.

Zkušený český velmistr měl ze seniorských mistrovství světa již několik medailí, ale zlatá mu stále unikala. Letos si to však vynahradil. Nejenže vyhrál, ale jakým způsobem! Ve startovním poli 180 šachistů z 57 zemí celého světa, které se sešlo ve slovinském Bledu, uhrál nejen famózních 9,5 bodu z 11 partií, ale také dokázal „na povel“ zvítězit v posledním kole, a to černými figurami proti ratingově silnějšímu soupeři. Francouzského velmistra Anatoliho Vaissera udolal velmistr Jansa ve vyčerpávajícím 98. tahovém boji – ve 47. tahu přešla partie do jezdcové koncovky s pěšcem více pro černého, která trvala celých padesát tahů.

Přídavkem Jansova šťastného týdne pak byla tato neděle. Čerstvý mistr světa nedbal na věk a únavu z dlouhého šampionátu seniorů a dlouhé cesty z Bledu do Prahy a šel pomoct svému týmu Výstaviště Lysá nad Labem v jeho extraligovém zápase s favorizovaným 1. Novoborským ŠK.

Novoborští, kteří v ligovém zápase neprohráli neuvěřitelných devět let, měli ratingovou převahu na každé šachovnici, jenže nedokázali vyhrát ani jednu partii! Takže po prohře na první desce, kde Ruslan Ponomarjov překvapivě a zcela hladce přejel Nikitu Vitjugova, suverén nejvyšší domácí soutěže nečekaně padl. Mimo jiné i kvůli zcela nepochopitelné remíze české dvojky Viktora Lázničky, který dal partii se soupeřem o 166 elo slabším za remis v šestém tahu a bez konzultace s kapitánem.

Vraťme se ale ještě aspoň jedním diagramem k vrcholu letošního roku, k zápasu o mistra světa. Jde totiž o moment, který rozhodl o tom, že Magnus Carlsen již potřetí obhájil trůn.

Mistr světa rozehrál v Londýně jednu ze zřídka hraných bočních variant Anglické (1.c4 e5 2.Jc3 Jf6 3.g3 Sb4 4.e4!?), získal ze zahájení výhodu lepší pěšcové struktury a dvojice střelců, což transformoval do věžové koncovky s pěšcem více. Caruana se chvíli bránil dobře, ale pak v omezeném čase tragicky chyboval.

V pozici na diagramu vyzyvatel zvolil zcela intuitivní pokračování 37…Kxe4?,což se však rychle – po nečekaném mezišachu 38.Ve7+! – ukázalo jako prohrávající. Černý sice vezme ještě jednoho pěšce 38…Kxf5,jenže po 39.Vxg7 pak přijde i o své oba krajní a partii prohraje.

Přitom stačilo dát šach 37…Va2+ a černý by měl půl bodu na stole. Bílý se musí zkusit králem schovat za pěšce 38.Kh3 (38.Kf3 Va3+ nikam nevede), jenže nyní přijde 38…Kxe4 a po 39.Vxg7 (po 39.Ve7+ by zde přišlo 39…Kf3, což v partii nešlo) má černý 39…Va1. Kvůli hrozbě dvoutahovým matem Kf3 a Vh1# nemůže bílá věž sbírat pěšce. Buď musí bílý král vylézt a nechat se šachovat, anebo zkusí 40.Vc7, jenže po 40…Vf1 má černý remízu.

PAVEL MATOCHA

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*