Tři výročí

Souběžně s londýnským zápasem o mistra světa probíhá v Chanty-Mansijsku ženský šampionát

Tři výročí – a všechna kulatá – jsme slavili o víkendu a do jejich stínu pro chvíli upadnou i světové šampionáty.

Přesně před sto lety, 11. 11. 1918, skončila první světová válka, která se hned na svém začátku zapsala i do dějin šachu. Na přelomu července a srpna 1914 se v německém Mannheimu hrál silně obsazený turnaj, v němž bojovala tehdejší světová elita. Když 1. 8. 1914 vyhlásilo Německo válku Rusku, byl turnaj přerušen a někteří šachisté, včetně budoucího mistra světa Alexandra Aljechina, byli internováni coby nepřátelé Německa. Několik z nich strávilo v zajetí dlouhé měsíce.

Přesně před sto lety zažila svých pár dnů slávy i Skalica, městečko na slovensko-české hranici, kde od 6. 11. 1918 dočasně zasedla československá vláda pro Slovensko. Toto výročí Skaličané oslavili tento víkend i společnou simultánkou dvou největších legend českého a slovenského šachu, velmistrů Vlastimila Horta a Jána Plachetky.

Do symboliky těchto čísel (11. 11. a 100. výročí) zapadl také Česko-slovenský šachový zápas manažerů, který se hrál poprvé před 10 lety, a letos ve Skalici tak proběhl jeho 11. ročník. V nádherném hotelu Svaté Ludmily proti sobě na sedmnácti šachovnicích nastoupily týmy českých a slovenských pánů ředitelů. Všechna čtyři kola rapid šachu vyhráli domácí (většinou při skóre 9,5 : 7,5). Z českých manažerů se do historických análů této akce zapsali ředitel nákupu Komerční banky Robert Šárovec, který jako jediný z účastníků vyhrál všechny čtyři partie, a také obchodní ředitel Zootu Vasil Tričkov, který vyhrál noční bleskový turnaj.

Jeden z nejstarších žijících velmistrů, devadesátiletý maďarsko-americký přeborník Pal Benko, složil na počest 100. výročí Československa pro účastníky skalického setkání úlohy na mat 3. tahem v písmenech ČS a číslicích 100. Zkuste si tyto trojtažky vyřešit! Řešení můžete posílat autorovi rubriky na adresu pavel.matocha@gmail.com do konce týdne (do nedělní půlnoci). Ze správných odpovědí vylosujeme tři výherce, kteří obdrží knihu od Pražské šachové společnosti.

Ve stínu těchto slavností dnes zůstal londýnský zápas o titul šachového mistra světa mezi Magnusem Carlsenem a Fabianem Caruanou, kde je po prvních dvou partiích stav vyrovnaný 1:1 a který LN podrobně sledují i mimo šachovou rubriku, a také mistrovství světa žen v Chanty-Mansijsku. Ženský šampionát se hraje vyřazovacím způsobem a ze startujících 64 šachistek je již ve hře pouze čtvrtfinálová osmička a jejím největším překvapením je devatenáctiletá Uzbečka Gulruchbegim Tochirjonová, která v prvních třech kolech poslala domů tři favoritky (Alinu Kašlinskou, Tchan Čung-i a Valentinu Guninovou).

PAVEL MATOCHA

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*