Šampion Carlsen urazil bohyni Caissu

LONDÝN Všech dvanáct partií hraných klasických tempem zápasu o šachového mistra světa skončilo v Londýně mezi obhájcem Magnusem Carlsenem a vyzyvatelem Fabiem Caruanem remízou. Střet dvou velmistrů tak dospěl až k rozstřelu.

Přitom v první a také v pondělní poslední partii stál stávající šampion prakticky na prahu triumfu, v ostatních měl naopak slibnější pozice jeho vyzyvatel.

Jak dopadne dnešní tie-break, který už musí rozhodnout?

To budeme s jistotou vědět možná až pozdě v noci. Abychom nyní mohli odhadovat šance obou velmistrů, je třeba se podívat na jejich poslední hru. V ní totiž sedmadvacetiletý Carlsen nabídl remízu v pozici, kde si dle komentujících velmistrů i šachových programů vedl mnohem lépe.

Černými kameny hrající mistr světa v tu chvíli nic neriskoval, měl naprosto bezpečnou pozici a naopak bílá armáda byla velmi ohrožená. Proč tedy učinil hvězdný Nor tento krok? A neurazil tím šachovou bohyni Caissu?

„Nebyl jsem psychicky nastavený na další boj. Šel jsem k této partii s tím, že chci bezpečně dosáhnout remízy a nechat rozhodnutí do tie-breaku. A toho jsem dosáhl,“ vysvětlil na následné tiskové konferenci, přestože měl dle počítače v 25. i v 29. tahu partii de facto vyhranou. Že by si něčeho takového nevšiml? „Nikoliv, věděl jsem o tom, ale chtěl jsem mít jistotu remízy. Proto jsem hrál tak, jak jsem hrál. Nelituji toho,“ přidal.

Když to viděl a slyšel exmistr světa, slavný Rus Garry Kasparov, přišel skrze svůj twitterový účet s důraznou reakcí. „Ve světle této šokující nabídky remízy, když Magnus měl mnohem lepší pozici a více času na hodinách, měním svůj názor, že pro rapidový rozstřel je favoritem. Tie-breaky vyžadují mimořádně pevné nervy a zdá se, že on je ztrácí.“

Naproti tomu sázková kancelář Unibet, která je sponzorem zápasu, stále věří v Carlsenovu obhajobu titulu. Kurz na jeho vítězství je 1,3 ku 1, zatímco na triumf jeho o rok mladšího amerického vyzyvatele Fabiana Caruany 3,6 ku 1.

Carlsen – Caruana 0,5 : 0,5 pgn

 

Kdo se bude radovat z vítězství v již nyní historickém souboji (ještě nikdy se nestalo, že by všechny klasické partie skončily remízou), a odnese si tak i většinu z prize money, které jsou rovný jeden milion eur (55% pro vítěze a 45% pro poraženého), se dozvíme (snad) již dnes.

První partie začíná v 16.00 a komentovaný online přenos můžete sledovat na worldchess.com nebo na chess24.com.

Autor je spolupracovník LN

PAVEL MATOCHA

 

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*