Carlsen v rapidu zářil, chválil ho i Kasparov

LONDÝN/PRAHA Světová jednička a šachový fenomén posledního desetiletí Magnus Carlsen ve středu vyhrál čtvrtý zápas o titul mistra světa v řadě a nadále pevně sedí na šachovém trůnu.

Ihned po tie-breaku, kde naprosto přesvědčivě zvítězil, norský velmistr sportovně ocenil svého soupeře: „Fabiano byl v zápasech o titul mistra světa zatím mým nejtěžším soupeřem. Vzhledem k jeho letošním výsledkům se mohl po právu až do tohoto zápasu považovat za nejlepšího šachistu na světě. Je velmi těžké ho porazit.“

A zároveň využil záře reflektorů, aby vrátil špílec dvěma bývalým mistrům světa, Garrimu Kasparovovi a Vladimiru Kramnikovi, kteří ho kritizovali za nabídku remízy v poslední partii základní části: „Pokud jde o Garriho a Vlada, mají plné právo vyjadřovat své hloupé názory,“ prohlásil.

Kramnik s Kasparovem se domnívali, že Carlsen ztrácí sebedůvěru a nervy a že se příliš bojí porážky, když nabídne remízu v lepší pozici. Garri Kasparov předevčírem rezolutně tweetoval: „Ve světle této šokující nabídky remízy, když Magnus měl mnohem lepší pozici a více času na hodinách, měním svůj názor, že pro rapidový rozstřel je favoritem. Tie-breaky vyžadují mimořádně pevné nervy a zdá se, že on je ztrácí.“

Jenže po naprosto suverénním Carlsenově výkonu v rapid partiích v tie-breaku musel legendární Kasparov zařadit zpátečku: „Carlsenova konzistentní úroveň hry v rapid šachu je fenomenální. Se zrychlujícím se tempem hrajeme všichni hůře, ale u Carlsena je ten rozdíl minimální. Má v tomto formátu zápasu o mistra světa velkou výhodu.“

Zde se Kasparov dotkl jednoho z klíčových témat, o kterém se v šachovém světě začalo po londýnském zápase intenzivně diskutovat. Poslední dva zápasy o mistra světa se rozhodovaly až v rozstřelu rapid tempem, což je trochu jiná disciplína než klasický šach. Ostatně i proto se hraje samostatné mistrovství světa v rapid šachu a rapid šach má také svou speciální ratingovou listinu. A to samé platí ještě více pro bleskový šach.

Magnus Carlsen je fenomenální šachista i v tom ohledu, jak zvládá všechny tři disciplíny. Je ratingovou jedničkou v klasickém šachu, v rapidu i v bleskovkách. Pořadí na dalších místech je ale již dosti odlišné a třeba právě Caruana v ratingu rapid šachu a bleskového šachu zaostává za Carlsenem téměř rozdílem jedné výkonnostní třídy. Zatímco v klasickém šachu je mezi ratingy těchto dvou velmistrů rozdíl pouhých tří elo bodů, v rapidu to je 136 bodů, a v bleskovkách dokonce 172 bodů.

Mnoho šachistů prosazuje, aby se v rámci zápasů o mistra světa upustilo od rozstřelů ve zrychleném šachu a aby se šachový svět vrátil k některému ze dvou historicky odzkoušených modelů.

Tím prvním je varianta, v níž se zápas o mistra světa hraje na šest vítězných partií a remízy se nepočítají. Její riziko se ale ukázalo při prvním duelu Karpova s Kasparovem, který musel být přerušen po několika měsících bojů a mnoha desítkách nerozhodných partií, kdy ani jeden z titánů nebyl schopen získat kýžený šestý bod.

Druhý model potom spočívá v tom, že se sice hraje předem určený počet partií a počítají se do něj i remízy, ale jde o více než 12 partií (nejčastěji se diskutuje o 18 a o 24) a v případě remízy zůstává mistrem světa stávající šampion.

PAVEL MATOCHA

 

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*