Super(so)bota v Saint Louis

Na Sinquefield Cupu se z palmy vítězství radoval domácí hráč Caruana, když přežil obtížnou situaci v partii s mistrem světa.

upersobota a Velká noc. Takové až nábožné přívlastky odkazující na vánoční a velikonoční svátky získával víkendový šachový duel Carlsen vs. Caruana v amerických médiích. A že se novinářů přišlo na tuto partii do Saint Louis podívat požehnaně, včetně reportérů ESPN či Sports Illustrated. Fotografovat tento střet idejí přijel i legendární Harry Benson, v šachovém světě proslavený portréty mistra světa Bobbyho Fischera.

Turnaj světové elity Sinquefield Cup totiž v sobotu nabídl souboj mistra světa s jeho vyzyvatelem, pro všechny předzvěst listopadového zápasu o šachový trůn.

Amerika cítí, že její reprezentant Fabiano Caruana nebude outsiderem a že by mohl pro USA získat titul mistra světa.

Po půlce století?

Bylo by to teprve podruhé v historii a téměř půl století od legendárního Bobbyho Fischera, co by Američan usedl na šachový trůn.

Před vstupem do hrací místnosti se tvořily fronty, vstupenky do hracího sálu byly rychle vyprodány a i ti šťastlivci, kteří si je pořídili včas, museli přečkat první půlhodinu ve foyer, až jim místo uvolní novináři. Takový zájem médií i diváků žádný šachový turnaj už dlouho nepřinesl.

Mistr světa měl bílé kameny a na jeho 1.e4 zvolil vyzyvatel supersolidní ruskou obranu. Centrum bylo rychle vyčištěno, hráči rošovali na opačné strany a mistr světa začal rozvíjet útok na královském křídle. Caruanovi se sice podařilo vyměnit dámy, ale tlak bílého na královském křídle trval…

Počítač pozici hodnotí jako vyrovnanou, ale každému šachistovi je jasné, že při souboji lidí (a nikoliv silikonových monster) zde lépe stojí bílý. Jeho útok se totiž přirozeně rozvíjí, má do něj zapojeny všechny figury, pěšce nebezpečně postoupeny a černý nemá žádnou aktivní protihru a musí jen přesnými tahy likvidovat hrozící nebezpečí.

23…Ve6?! Caruana chce mít zároveň možnost zdvojit věže na e sloupci a zároveň mít svoji těžkou figuru na 6. řadě, aby pomáhala hasit požáry vznikající postupem bílých pěšců. Počítačově nejpřesnější bylo 23…Kh7 (profylakticky uhnout králem ze sloupce, který se zřejmě brzy otevře a kde by byl pod palbou soupeřovy věže) s následným posunem věže na druhou řadu 24…Ve2, kde bude nejen aktivnější, ale hlavně jí nebude hrozit napadení pěšcem (f4-f5).

24.g5 Je7? Opět bylo třeba uhnout králem z g sloupce.

25.gxh6 Vxh6 26.f5 Vh7 27.Jg4 Kh8 28.f6 Jg8 Černý se zavinul kolem svého monarchy a jen pasivně čeká, zda útok na bodáky přežije, či nikoliv.

29.fxg7 Vxg7 30.Se3 c5 31.Sf4?! Zde začal Carlsen výhodu pomalu vypouštět. Měl hrát 31.Sd2 s ideou dalšího postupu c4 a Sc3.

31…Ve8 32.Je3 Vxg1 33.Vxg1 Ve6 34.Jd5 Jf6 35.Jc7 Ve2 36.Jb5 Ve6 37.Vf1Další slabý tah mistra světa. Měl vzít 37.Jxa7 a hrát výrazně lepší koncovku s pěšcem víc. Kdyby to nebyl mistr světa, ale amatér, napsal by komentátor: „Nepochopitelná bota.“

37…Kg8 A nyní již nepůjde vzít na a7, protože černý by se hojil na h5, což by o tah dřív kvůli svázání a následnému odebrání jezdce (Vh1 a Vxh5) nešlo. Nyní přijde jen rychlá remíza opakováním tahů a frustrace mistra světa.

38.Jc7 Ve2 39.Jb5 Ve6 40.Jc7 Ve2 41.Jb5 Ve61/2 – 1/2

Caruana nejenže tuto partii udržel, ale navíc vyhrál Sinquefield Cup a v posledních pěti měsících tak již potřetí zvítězil na turnaji, jehož se zúčastnil i Carlsen. Zápas o mistra světa bude po mnoha letech zase soubojem dvou nejlepších šachistů planety.

PAVEL MATOCHA

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*