Naka rozbil bank

Velmistři světové špičky se v americkém St. Louis utkali ve třech turnajích ve třech různých tempech

 V americkém městě Saint Louis vznikla díky miliardáři Rexi Sinquefieldovi šachová oáza. Kromě šachového klubu a školy je zde profesionálně vedené muzeum Šachová síň slávy a také každoroční superturnaj s účastí kompletní světové špičky. 

Minulý týden tam ti nejlepší velmistři hráli turnaj v rapid šachu a bleskovém šachu a tuto sobotu zahájili klání v klasickém tempu. Sledovat přímý přenos včetně komentářů od zkušených velmistrů můžete každý den od osmi večer na webu chess24.com. Nejlépe odstartovali Carlsen, Mamedjarov a Aronjan, kteří získali v prvních dvou kolech 1,5 bodu. Naopak mizerně zahájil Karjakin, který má po víkendu na svém kontě jen dvě nuly. Nejvíce očekávaná partie turnaje mezi mistrem světa Magnusem Carlsenem a jeho vyzyvatelem Fabianem Caruanou je na programu příští sobotu.

Věnujme se podrobněji již skončenému turnaji v rapid šachu, ten v klasickém si nechme na příští týden. Domácí velmistr Caruana zahájil rapid ve velkém stylu, když po prvním hracím dnu suverénně vedl se 3 body ze 3 partií. Podívejte se na spektakulární závěry jeho partií z prvních dvou kol.

26…Sxh3! 27.gxh3 g2! Se smrtelnou hrozbou Sh2+, kterou nelze rozumně pokrýt.

28.Jg4 Vxh3 29.De2 Vxg4 30.Dxe6+ Kd8 31.Dxg4 Se3+! A bílý se vzdal, protože jinak by druhým tahem dostal mat. 0-1

Bílý má dva pěšce více, ale prohranou pozici. Černými kameny hrající Caruana svého soupeře ve střední hře přesvědčivě přehrál a nyní Arména dorazil kopyty jezdcového spřežení.

23…Jf3+ 24.Kh1 Jg3+! 25.fxg3 Dxg3 Hrozí mat na h2 a druhého jezdce sebrat nelze, protože po 26.gxf3? by přišlo Vg6 s následným matem na g1 (nebo na g2, pokud by bílý uhnul střelcem).

26.De5 Bílý tak musí odevzdat dámu a partie je prakticky skončená.

26…Jxe5 27.dxe5 Dxe5 28.Vad1 f5 29.Vd7 Vd6 30.Vxa7 Dg3 31.Vg1 f4 32.Jc5 De3 33.b4 f3 34.Ve7 fxg2+ 35.Sxg2 Vh6 a bílý se vzdal. 0-1

V dalších dvou dnech rapid turnaje excelovali Hikaru Nakamura a Šachrijar Mamedjarov, kteří v celkovém součtu Caruanu o půl bodu předskočili. Nakamura pokračoval ve výborné hře i v bleskovém turnaji, kde skončil druhý za Maximem Vachierem-Lagravem, a dvojboj rapid-blitz tak celkově přesvědčivě vyhrál. Americký velmistr je zároveň i lídrem celého seriálu Grand Chess Tour 2018, kde si po turnajích v Lovani, Paříži a St. Louis vydělal již 90 tisíc dolarů. V cenovém fondu celého seriálu byl úctyhodný milion dolarů.

Do finálového londýnského klání Grand Chess Tour 2018 postupují první čtyři z celkového pořadí a zatím kromě Hikarua Nakamury jsou na postupových místech ještě Maxim Vachier-Lagrave, Sergej Karjakin a Wesley So. Finále je naplánované na prosinec a i s listopadovým zápasem o titul mistra světa čekají britskou metropoli dva skvělé šachové podniky.

PAVEL MATOCHA

 

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*