Historické okénko – Šach je válečná hra, ale válka není šachová hra

Šach je skutečně nejvyšším vytříbením války. „ŠACH  MAT“ znamená doslova „KRÁL JE MRTEV“ Ve Windsorském zámku existuje jedovatá připomínka hodnoty šachu pro válkychtivé příslušníky královské rodiny: je tam zachovaná šachovnice ( patrně k ní náležela i sada již ztracených figurek), která patřila králi Karlovi I., s latinským nápisem, který nepřestává platit: „Tady se vladař a poddaní mohou střetnout bez krveprolití.“  Po celou svou historii byl šach spíš vášní intelektuálů než válečníků. Třebaže si jím Napoleon rád krátíval čas, byl na šachovnici právě tak bezmocný, jako byl vynikající na bojišti. Taktéž utopický socialista ( viz. titulní snímek ) měl v oblibě partičku šachu na svém statku v Jasné Poljaně.

2016-02-27 13_43_51-https___email.seznam

 

Podobně jako umění a vědy, jejichž chudým příbuzným obvykle bývá, nevzkvétá šach za Války, nýbrž v dobách míru. Jedině v okolnostech prvotně psychologického konfliktu – konfliktu, v němž se mohlo použít čehokoli kromě vojenské síly – se mohl šach stát náhradou za vedení války. Tento konflikt je znám jako „studená válka“

2016-02-27 14_49_55-https___email.seznam

V roce 1952, kdy studená válka zuřila na plné obrátky, prohlásil list New York Times, že vůdčí americký velmistr Samuel Reshevsky je „šachovým mistrem svobodného světa“ a hodil rukavici návrhem na uspořádání mistrovství světa mezi ním a sovětským mistrem světa Michailem Botvinikem. Je to, tvrdily noviny „jediný typ sovětsko – amerického konfliktu, který celé lidstvo uvítá“. Šach se stal divadlem psychologické války. Šach se dostal k sehrání této jedinečné úlohy tzn. byl symbolem studené války i jejího opaku – kultury staré Evropy, která nějak přežila. Šach totiž osvětluje proces, v němž západní civilizace nakonec zvítězila nad největším ohrožením, na jaké kdy narazila. Příběh šachu za studené války poskytuje poučení pro zacházení a se současnými a budoucími hrozbami této civilizaci. Jak říká Bílá královna Alence v knize za zrcadlem, a s čím se tam Alenka setkala: „Paměť, která sahá jen dozadu je paměť chatrná.


2016-02-27 13_43_00-https___email.seznam

zdroj: Bílý Král a Rudá Královna ( Daniel Johnson )

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*