Zvonění před posledním kolem

Turnaj kandidátů v Berlíně zcela zastínil souběžně probíhající mistrovství Evropy

Ještě dramatičtější, než se čekalo, je berlínský turnaj kandidátů mistrovství světa. Po dvanácti ze čtrnácti kol je hlavní favorit Levon Aronjan na posledním, osmém místě, bývalý mistr světa Vladimir Kramnik, který měl v Berlíně skvělý začátek, je až šestý. Společně s Wesleym Soem jsou již venku ze hry o právo vyzvat mistra světa, ale ze zbylých pěti účastníků může turnaj vyhrát ještě kdokoliv!

Před předposledním kolem, které skončilo včera večer po uzávěrce této rubriky, měli nejlepší pozici před finišem obhájce trofeje Sergej Karjakin a americký velmistr Fabiano Caruana se sedmi body. Ale jen o půl bodu zpět byla trojice Ting Li-žen, Alexandr Griščuk a Šachrijar Mamedjarov. Jak to všechno dopadne, můžete sledovat dnes od 15 hodin v přímém přenosu na Chess24.com.

Chcete-li se podívat na nejzajímavější partie tohoto superklání, nedejte se zmýlit turnajovou tabulkou a prohlédněte si partie, které v Berlíně sehráli Kramnik a Aronjan. I když se jim výsledkově nedaří, předvádějí nádherné a zábavné šachy. Výjimkou nebyly ani jejich vzájemné duely, které přibližujeme v diagramech.

Souběžně s turnajem kandidátů probíhá mistrovství Evropy, ale podnik v gruzínském Batumi je tím berlínským totálně zastíněn. Zmiňme dnes jen, že na ME si z českých reprezentantů po osmém kole stál dobře David Navara. Získal šest bodů, a byl tak pouhého půl bodu za vedoucí čtveřicí. Do Batumi se podrobněji podíváme příští týden, dnes ještě ME zůstává ve stínu.

PAVEL MATOCHA

7…Vg8!? Tah jako z kavárny z romantických šachových časů 19. století. Aronjan musel být v totálním šoku, co to proti němu Kramnik zkouší.

8.Kh1 Jh5! 9.c3 g5 10.Jxe5 g4! Černý ignoruje centrum, ignoruje jezdce, hraje naprosto přímočaře. Rychle a rovnou na soupeřova krále všemi figurami!

11.d4 Sd6 12.g3 Sxe5 13.dxe5 Dxe5 14.Dd4 De7 Černý samozřejmě dámy nemění. Chce dát bílému mat a k tomu se královna může hodit.

15.h4 c5 16.Dc4 Se6 17.Db5+ c6 18.Da4 f5! Kramnik svého soupeře otevře jak konzervu.

19.Sg5 Vxg5 20.hxg5 f4! Černému se pozice hraje sama – všechno proti bílému králi, který je v rohu osamocen, nechráněn dostatečně figurami ani pěšci.

21.Dd1 Vd8 22.Dc1 fxg3 23.Ja3 Vd3 24.Vd1 Sd5! Černý si může dovolit cokoliv a tento krásný tah vyhrává nejrychleji.

25.f3 Pokud by bílý sebral střelce 25.exd5 nebo věž 25.Vxd3, přišlo by 25…De4+ s matem 6. tahem. Takto si to bílý jen nepatrně prodloužil.

25…gxf3 26.exd5 De2 27.Ve1 g2+ a bílý se vzdal, protože nejpozději 4. tahem by stejně dostal mat. 0–1

Odveta těchto titánů začala poklidně, ale ve střední hře se zejména díky Kramnikovi začala přiostřovat. Pozice byla vyrovnaná, ale velmi dramatická – bílý obětoval kvalitu za útok na krále, černý měl zase pěšce postoupivšího až na druhou řadu.

37…Dc7?? Hrubá chyba Aronjana. Po správném 37…Vg7 by černý měl udržet remízu.

38.Je8!+ A černý se vzdal, protože po 38…Dxe5 by dostal krásný mat 39.Vxf8+ Sg8 40.Vxg8#. 1–0

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*