Kramnik stále mezi nejlepšími

Před osmnácti lety ukončil éru vlády legendárního Garriho Kasparova, nyní šachový velmistr Vladimir Kramnik sahá po dalším velkém úspěchu: ve 42 letech statečně bojuje na Turnaji kandidátů o možnost vyzvat současného světového šampiona Magnuse Carlsena k zápasu o titul.

Jeho matka je klavíristkou, otec malířem. Sám Vladimir Kramnik své umělecké vlohy, důvtip a eleganci prodává za černobílými poli. „Každý hráč má svůj jedinečný styl,“ říká.

Díky tomu svému sepsal pozoruhodný seznam úspěchů: ruský velmistr ovládl všechny důležité mezinárodní turnaje. Sedm let byl mistrem světa, když ve fascinující přetahované udolal fenomenálního Kasparova.

Za génia se přesto nepovažuje. „Abyste se dostal mezi přední šachisty, nepotřebujete jím být,“ prohlásil v rozhovoru pro server Chess.com.

Vysokou školu nedokončil, studií na filozofické fakultě zanechal po zisku titulu. Z univerzitních novin si pak vystřihl následující úryvek: „Drazí studenti, nenásledujte, prosím, cestu Vladimira Kramnika. Naše země si žádá šampiony, ale ještě více potřebuje filozofy a odborníky na cizí jazyky.“

Nyní v Berlíně usiluje v konkurenci absolutní světové špičky o vítězství na Turnaji kandidátů (dotace 420 000 eur) a tím i místenku na finálový duel světového šampionátu proti jedničce Magnusu Carlsenovi z Norska.

Od pořadatelů obdržel divokou kartu a ve dvaačtyřiceti letech je nejstarším účastníkem zápolení. Má však jasno: „Vyšší věk bohužel není žádnou výhodou. Šachy jsou v tomhle jako každý jiný sport – velmi náročné na energii.“

To potvrzuje připomínkou památné série s Kasparovem z roku 2000: „Za třicet dní jsem tehdy zhubl deset kilogramů.“

Vítěze probíhajícího osmičlenného turnaje poznáme v úterý 27 .března. Kramnik si po druhém víkendu dál držel slušnou pozici.

Sám je překvapen, čeho všeho ve své disciplíně dosáhl: „Jsem trochu podivín. Mám jinou mentalitu než většina mých soupeřů. Kasparov, Carlsen, to všechno jsou vítězné typy hráčů, kteří chtějí vyhrát ve všem, co dělají. Mám rád tenis nebo fotbal. Vítězství mě stejně jako v šachu potěší, ale není pro mne nejdůležitější. Chci jen předvést, co umím…“

Možná nejtěžšími životními chvílemi si prošel v jednatřiceti letech, kdy mu byla diagnostikována ankylozující spondylitida známá jako Bechtěrevova nemoc. Nevyléčitelná choroba postihující páteř a klouby.

Hraní šachů byl kvůli problémům nucen na šest měsíců zanechat. „Naštěstí se pak bolesti zmírnily a mohl jsem zase začít fungovat. Teď si říkám, že každého ve čtyřiceti něco bolí. Pro mne je hlavní, že můžu bez cizí pomoci vstát z postele,“ usmál se.

A co bude dělat po kariéře? „Konečně se začnu více věnovat svým dvěma dětem… A naučím se hrát na piano,“ plánuje muž, který se v Rusku těší velké oblibě.

VOJTĚCH LHOTA

 

Naděje Ruska

Protože šachy, specifický sport vyžadující jak pečlivou duševní, tak i fyzickou přípravu, jsou ruskou chloubou. „Pro nás Rusy je náramně důležité předvést, že ve velké globální šachové partii nejsme žádní pěšáci, ale králové či královny. Třeba i prostřednictvím jednoho konkrétního člověka v jednom konkrétním zápase,“ napsal server Gazeta.ru.

Pro Kreml by byl prorežimní Kramnik v souboji o světový titul ideálním vyzyvatelem. Na rozdíl třeba od Kasparova, který se stal prvním signatářem kampaně s názvem „Putin musí odejít“. „Garriho přístup je jen demagogický a destruktivní. Všechno v Rusku považuje za špatné, vláda je špatná, prezident je špatný… Ale to není pravda. Je třeba na aktuální situaci nahlížet v historickém kontextu.“ 

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*