Výroční setkání šachových klubů zlínského regionu v Pozlovicích 18. 1. 2018

Ve čtvrtek 18. 1. 2018 proběhlo v příjemném prostředí pizzerie u Jána v Pozlovicích již druhé setkání šachových klubů zlínského regionu. Zlínské regionální kluby se začaly scházet, aby se vzájemně inspirovaly a podpořily tak rozvoj šachu v jednotlivých regionech. Na začátku schůze každý zástupce přednesl „výroční zprávu“ a informoval nás o chodu šachových oddílů.  Na setkání se projednávalo několik důležitých témat,  jako je třeba práce s mládeží, koordinace šachových turnajů pro mládež a hlavně změna herního tempa ve zlínském regionálním přeboru pro sezonu 2018/2019. Navíc nás Jirka Hodovský perfektně proškolil a informoval o nových změnách šachových pravidel, hlavně pro rapid a bleskový šach. Velmi zajímavé bylo třeba vysvětlení pravidla správné proměny pěšce, která probíhá tak, že se pěšec postaví na poslední řadu a vezme se např. dáma a vymění se za pěšce. Pozor, pouze jednou rukou – včetně přepnutí hodin!  Nebo při reklamaci remízy trojím opakováním tahů musí hráč zapsat zamýšlený tah, zastavit hodiny a poté zavolat rozhodčího, ukázat mu zapsaný tah a ten poté rozhodne o oprávněnosti reklamace remízy atd. Přínosná a poučná byla také diskuze o nastavování a manipulaci s digitálními hodinami. Účastníci se dotazovali také na projekt Šachy do škol, ale jelikož nebyl přítomen Mirek Veselý, tak se toto téma probralo jen okrajově. Teď k jednotlivým tématům trochu podrobněji:

Co se týká mládeže, tak jsme se všichni shodli, že pro budoucnost a chod klubu je práce s mládeží nesmírně důležitá a klíčová. Ten klub, který nevychovává mladé nástupce,  je v podstatě odkázán k zániku. Viz. nedávný rozpad slavného šachového klubu v Uherském Brodě. Akcí pro mládež je v regionu poměrně hodně, ale je dost problematické, že turnaje nejsou téměř nijak koordinované. Celkem často  se stává, že jeden víkend jsou dva turnaje, pak týden až dva nic a poté opět dva turnaje atd. Shodli jsme se, že by bylo dobré všechny tyto turnaje pečlivě naplánovat a rovnoměrně rozložit, což je určitě proveditelné a realizovatelné. Bude na všech vedoucích, aby si vyměnili kontakty nebo popř. se jednou za rok sešli a šachové turnaje společně naplánovali. 

Poslední velké téma, které se probíralo na našem setkání, byla změna herního tempa  na partii z nynějších 2 hod. na 40 tahů + 1 hod. na dohrávku partie na  90 minut na 40 tahů, po časové kontrole 30 minut do konce partie, od počátku přidávaný čas 30 sekund/tah ( tedy pokud jsem to napsal správně 🙂  ).  Tímto tempem se hrají všechny vyšší šachové soutěže. Výhody nejen pro rozhodčího jsou jasné. Nikdy nenastane časová tíseň, protože hráči musí pořád zapisovat tahy a také se zkrátí čas na celou partii. Návrh na tento časový limit na partii bude podán ihned po skončení sezony 2018/2019. 

Dohodli jsem se, že příští setkání proběhne na začátku září opět v Pozlovicích, kde také vylosujeme a dohodneme se na tom jak se bude hrát nový ročník regionálního zlínského přeboru 2018/2019.
Ve fotogalerii naleznete více fotek z dnešního setkání zástupců šachových klubů zlínského regionu.

 

 

    

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*