Soutěže družstev v plném proudu: pražský přebor právě začal a extraliga se přehoupla do druhého poločasu

Soutěže družstev jsou pro většinu registrovaných šachistů vrcholem sezony. Nehrají totiž jen sami za sebe na své šachovnici, hrají zároveň se sedmi dalšími spoluhráči za tým. Když svoji partii vyhrajete, ale vaše družstvo stejně prohraje, je to stejné, jako když dá fotbalista gól, ale soupeř jich nasází víc. A naopak, když se vyhraje, tak ani vlastní gól tolik nebolí.

Extraliga, tedy nejvyšší domácí soutěž družstev, se o volebním víkendu přehoupla do své druhé poloviny a na obou pólech tabulky začíná být jasno.

Český suverén posledního desetiletí 1. Novoborský ŠK kráčí za dalším titulem, když zatím všechny zápasy vyhrál a nad druhým v pořadí má náskok pěti bodů. Navíc jeho vítězství bývají více než přesvědčivá – v posledním dvojkole porazil Moravskou Slavii Brno 7,5:0,5 a ŠK Duras Brno 6,5:1,5.

Při pohledu na soupisky by Novoborské mohly zaskočit snad jedině týmy z Pardubic az Lysé nad Labem, jenže ty oba mají již po dvou porážkách, takže ani zázračné vítězství nad Navarou a spol. by jim už nestačilo. Rozdíl mezi 1. Novoborským ŠK a zbytkem republiky je tak velký, že některé týmy berou zápas proti nim jako svátek a nestaví ani svoji nejlepší sestavu, nýbrž dávají možnost si zahrát některým svým hráčům za odměnu. Tak například tuto sobotu si za Moravskou Slavii Brno zahrál svoji první extraligovou partii i její sponzor, advokát Michal Vávra.

Rovněž na druhém pólu tabulky je jasno – Tatran Litovel a béčko Lysé nad Labem nezískaly ještě ani bod, a tak je od sestupu může zachránit již jen to, že by podobně jako letos nebyl mezi vítězi první ligy zájem o postup do extraligy.

Extraliga družstev přináší v každém kole 48 partií, které můžete online sledovat na webu Šachového svazu ČR (Chess.cz). Na ukázku jsme vybrali hezkou partii, která se v neděli povedla velmistrovi Pavlu Šimáčkovi.

Černý král v centru šachovnice přímo vybízí bílého k oběti a velmistr Šimáček se nenechal dvakrát pobízet…

15.Sxb5+! axb5 16.Vhe1 Poslední nevyvinutá bílá figura se dostává s tempem do hry. Věž přímo napadá dámu a rentgenuje krále.

16…Df6 17.Vd6! Pointa oběti – černý nemůže věž sebrat, protože má střelce přivázaného k sloupci e, a tak bílý získává rychle figuru zpět a k tomu pár pěšců jako bonus.

17…Se6 18.Vxb6 Vd8 19.Jxb5 0-0 20.Jc7 Vb8 21.Vxb8 Vxb8 22.c3 Vb7 23.Jxe6 fxe6 24.De5 a černý se vzdal. 1–0

Kromě extraligy se hrají ještě první a druhé ligy a také krajské a okresní přebory. Chcete-li se podívat na zápasy družstev, máte nyní ideální příležitost. Vstup je vždy zdarma a rozpis všech soubojů najdete na webu db.chess.cz/soutez.php. V Praze se hrají soutěže ve všední dny večer, ve zbytku republiky o víkendech.

A na závěr dnešní rubriky ještě jedna pozvánka. Novoborští kvůli divákům a lepšímu zázemí nehrají svoje zápasy na severu republiky u sklářských pecí, ale v hezkém pražském hotelu Don Giovanni, kam se zítra v 18 hodin můžete přijít podívat na simultánku čínského velmistra Wang Chaa, který je jedním z mnoha cizinců na novoborské soupisce.

PAVEL MATOCHA

Slavnostní první tah zápasu 1. Novoborský ŠK vs. Moravská Slavia Brno provedla místo velmistra Davida Navary miss České republiky Jana Doleželová FOTO VLADIMÍR JAGR

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*