Kouzlo šachové skladby

Sběratel kravat a skladatel exotických úloh Vladislav Buňka oslavil 80. narozeniny

Šachový skladatel z Kutné Hory Vladislav Buňka oslavil před deseti dny osmdesátiny a byl uveden do české šachové síně slávy za celoživotní přínos pro kompoziční šach. Skladatel Buňka se může pochlubit víc než tisícovkou publikovaných šachových problémů, z nichž víc než 200 bylo oceněno.

„Uplynulo mnoho let a fragmenty vzpomínek, které mi momentálně probíhají hlavou, jsou tak trošku zastřeny pestrobarevnými událostmi, které nám přináší osud sám v průběhu celého života. Narodil jsem se do doby, jejíž realitu jsem si začal osvojovat a víceméně chápat teprve až s příchodem školních let a během dlouhých hodin strávených v učebnách za lavicí. Bylo to v době, kdy druhá světová válka stále ještě běsnila v ulicích naší krásné vlasti a rodičovské starosti se spíše než naší školou zaobíraly samotným přežitím a udržením si rodin. Byla to strašlivá doba. Doba sirén a útěků do krytů. Doba nekonečného čekání v temnotách vlhkých prostor. Každý návrat na denní světlo pro nás znamenal znovuzrození a naději. Tenkrát jsem poznal, co je to skutečný strach, a s tímto poznáním jsem pokračoval na své cestě tímto světem,“ vzpomínal Buňka na dětství, kdy ještě neznal ani šachy.

Ty ho naučil až v patnácti letech v době posledních letních prázdnin jeho kamarád Mirek. Začal je hrát stále častěji a lépe, soupeřil i s budoucím velmistrem Vlastimilem Hortem, ale v průběhu let se víc orientoval na skladební šach. Vyučil se zámečníkem a tomuto řemeslu se věnoval celý život. S ženou Janou mají tři děti – syny Borise a Michala (pojmenované po šachových mistrech světa Borisi Spasském a Michailu Talovi) a dceru Anitu (pojmenovanou po krásné slovenské herečce Anitě Kajlichové). Volný čas věnoval šachu – hrával šachové soutěže, ale hlavně skládal. Svoji prvotinu publikoval v roce 1956 v deníku Svobodné slovo, když začal docházet do proslulého kroužku ZK Kotva, který vedla významná osobnost české školy úlohové Ilja Mikan a kde se setkával s dalšími šachovými skladateli. Skládal nejen klasické úlohy, dvojtažky a trojtažky, ale i speciální úlohy, jakými jsou pomocné maty, samomaty či úlohy s exotickými figurami. Vybrali jsme pro vás jednu oslavencovu klasickou trojtažku a jeden pomocný mat.

Bílý táhne a dá černému mat, při jakékoli jeho obraně, vždy nejpozději třetím tahem.

Na tahu je černý a snaží se pomoci bílému, aby mu ten mohl dát mat 2. tahem. Kdyby si například černý prvním tahem proměnil pěšce v jezdce, tak bílého šachuje, ten musí uhnout svým králem a již nezvládne dát mat černému druhým tahem.

Kdybyste chtěli oslavenci popřát a váhali nad dárkem, mezi jeho záliby patří též šachové sběratelství, ve kterém se specializuje na kravaty. Vázanek s šachovým motivem má již několik desítek.

PAVEL MATOCHA

ŘEŠENÍ ÚLOH

Trojtažka: 1.Vg8!

a) 1…exd5 2.Jxf5 d4 3.g4#

b) 1…Kxh4 2.Jf4 e5 3.g3#

c) 1…Kh6 2.Jf6 f4 3.Vg6#

Pomoc. mat: 1.d1V Ja3 2.Kc1 Vc2#

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*