Velmistr ekonomie a měny

V saloncích centrálních bankéřů se bude hrát Bankovní šachový festival

Světový pohár z poloviny osmdesátých let minulého století byl na svo ji dobu mimořádnou sérií šachových turnajů. Tehdy se nejlepší hráči světa pod hlavičkou Swiftu (společnosti pro mezinárodní mezibankovní platby) a pod taktovkou Bessela Koka (spoluzakladatele a tehdejšího prezidenta Swiftu) dostali do pětihvězdičkových hotelů a jejich honoráře začaly stát za řeč.

V devadesátých letech to byla v Česku Komerční banka, kdo sponzoroval šachové turnaje a měl figurku i ve své reklamě. A v novém tisíciletí do svého marketingu v šachovém světě investovala ČSOB. Jenže s prodejem českých bank do rukou francouzských, rakouských a belgických finančních institucí jejich sponzoring českého sportu a kultury uvadal, a to včetně šachového světa. Zda tím dělají správné tahy na šachovnici svého byznysu, se teprve ukáže.

Mezi českými bankéři však zůstala řada zkušených a chytrých finančníků a někteří z nich excelují i na klasické šachovnici. V které bance či jiné finanční instituci jsou nejlepší šachisté, se ukáže na přelomu listopadu a prosince na Bankovním šachovém festivalu.

Unikátní akci, která bude probíhat jak v současném sídle České národní banky, tak v Schebkově paláci, kde sídlila po vzniku Československa, pořádá Pražská šachová společnost pod záštitou guvernéra ČNB Jiřího Rusnoka a ve spolupráci se „Švejnarovou univerzitou“ CERGE-EI. Účastníky, kteří sehrají turnaje v bleskovém, rapid a Fischerově šachu, by měl pozdravit i bývalý člen rady guvernérů americké centrální banky Fed Kenneth Rogoff. Profesor ekonomie Harvardovy univerzity je totiž nejen světově významný ekonom a bankéř, ale také šachový velmistr.

Když jako šestnáctiletý vyhrál juniorské mistrovství USA, jeho výkon vysoce ocenil i budoucí mistr světa Bobby Fischer. Rogoff neměl jen šachový talent, ale i výdrž. V Guinnessově knize rekordů byla zapsaná jeho 221 tahová partie s Arthurem Williamsem jako nejdelší v historii. Mezi jeho výsledky najdeme i výhru nad jedním z nejlepších českých šachistů sedmdesátých let Janem Smejkalem.

Zkušenější český velmistr v zahájení Rogoffa přehrál, pak se ale oslabil optimistickým postupem královských pěšců a pozice začala být výhodná bílému. Rozhodující chybu udělal Smejkal ve 30. tahu, kdy hrál králem na h7. Rogoff to rychle potrestal:

31.d7 Vd8 32.Ve7 Kg6 33.d6 Kf6 34.Dh6+ Dg6 35.Dh4+ Kg7 36.Ve8 a černý se vzdal, matu již nezabrání. 1–0

Máte-li zájem si v některém z turnajů Bankovního šachového festivalu zahrát, můžete se na několik zbývajících volných míst nyní přihlásit, i pokud nepracujete v bance (více informací najdete na webu praguechess.cz). Volná místa jsou zatím i v simultánce s nejlepším tuzemským šachistou Davidem Navarou a v mimořádné simultánce ve Fischerových šachách, kterou sehraje legenda českého šachu Vlastimil Hort (přihlásit se můžete na e-mailové adrese prazska.sachova@gmail.com).

Během festivalu si můžete do ČNB přijít prohlédnout sbírku mincí a bankovek s šachovými motivy, kterou shromáždil brněnský podnikatel a šachový mecenáš Vlastimil Chládek. Slavnostní zahájení doprovodí nejen vernisáž této výstavy, ale také křest nové knihy bývalého mistra světa Garriho Kasparova.

PAVEL MATOCHA

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*